Theresa May maradt az egyetlen brit miniszterelnökjelölt

Visszalépett hétfőn a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási kampányának egyik jelöltje, Andrea Leadsom energiaipari államtitkár. Döntése azt jelenti, hogy jelenleg Theresa May belügyminiszter az egyetlen jelölt a párt vezetői tisztségére és a miniszterelnöki posztra.

A Konzervatív Párt élére azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette távozási szándékát. Cameron a bennmaradás mellett kampányolt, ám a brit választók többsége arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Az utódválasztási folyamat első szakaszában az alsóházi tory frakció jelölte ki többfordulós szavazássorozattal a lehetséges két jelöltet: Theresa May kapta messze a legtöbb voksot, a második helyre az utolsó fordulóban Andrea Leadsom került. Leadsom azonban hétfőn közölte, hogy nem kíván részt venni a vezetőválasztási folyamat következő szakaszában – amelyben párttagok választottak volna kettőjük közül új vezetőt -, és Theresa May „azonnali” miniszterelnöki kinevezését támogatja.

Forrás: MTI

Friss hírek