Nyomozás a szlovén bankrendszer szanálása ügyében – az EKB is érintett lehet

Nyomozást indított a szlovén rendőrség a bankrendszer 2013-as szanálása során elkövetett szabálytalanságok és az ebből keletkező több mint 300 millió euró veszteség miatt – közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Szlovénia bankrendszerének szanálását 2013 decemberében hagyta jóvá az Európai Bizottság, így a kormány összesen 3,3 milliárd euróval tőkésítette fel a – a 60 százalékban még mindig állami tulajdonban lévő – bankokat, hogy elkerüljék az összeomlást a rossz hitelek miatt.

A rendőrség szerdán több helyszínen folytatott nyomozást, és hivatali visszaélés gyanújával négy személyt is kihallgatott. Megalapozott a gyanú, hogy a feltőkésített bankok a szanálás előtt meghamisították mérlegüket, és ezzel több tízezer kisrészvényest rövidítettek meg összesen csaknem félmilliárd euróval – a feljelentést még 2014-ben tette a kisrészvényesek egyik egyesülete.

A sajtó azt is tudni véli, hogy a nyomozás a legnagyobb szlovén bankra, a Nova Ljubljanska Bankra (NLB) összpontosul, amely a szanálás keretében 257 millió euró értékben törölte kötelezettségeit a kisrészvényesek felé.
A szlovén lapok úgy értesültek, hogy a rendőrség nyomozást folytat a szlovén nemzeti banknál, két nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalatnál, az Ernst & Youngnál, valamint a Deloitte-nél, továbbá hivatali visszaéléssel gyanúsítja Bostjan Jazbec jegybankelnököt és Stanislava Zadravec Caprirolo volt elnököt is.

A média szerint feltehetően ők a felelősek azért, hogy a feltőkésített bankok eszközeinek és kötelezettségeinek felmérésekor olyan vitatott módszertant választottak, amely a bankok pénzügyi helyzetét sokkal kritikusabban mutatta be, mint az valójában volt, és ennek nyomán törölték a kisrészvényesek tulajdonjogát is.

Csütörtökön arról is beszámoltak a lapok, hogy szerdán késő este a rendőrség az Európai Központi Bank (EKB) ljubljanai fiókjában is dokumentumokat foglalt le, amiért az EKB jogi lépésekkel fenyegette meg Szlovéniát. Mario Draghi, az EKB elnöke levélben tiltakozott a nyomozás miatt Jean-Claude Junckernél, az Európai Bizottság elnökénél és a szlovén főügyésznél.

Draghi szerint a szlovén hatóságok megsértik az Európai Unió mentelmi jogáról szóló szabályzatot azzal, hogy elkoboznak olyan dokumentumokat, amelyek az EKB tulajdonában vagy birtokában vannak, függetlenül attól, hogy mely helyszínről kobozzák el ezeket, és hogy azok titkosak-e vagy sem.

A szlovén rendőrség és államügyészség ugyanakkor azt állítja, hogy a rendőrségi eljárás a szlovén nemzeti bank helyiségeiben törvényes volt, és nem sértette meg EU-hoz tartozó intézmények mentelmi jogáról szóló szabályzatot.

Zvonko Fiser államügyész úgy nyilatkozott, hogy a bankban lefoglalt adatok esetében a rendőrség törvényesen, bírósági felhatalmazásra járt el, amire nem került volna sor, ha a jegybank önként átadja a kért dokumentációt, de nem tette meg – először elutasították, majd kiválogatták a dokumentumokat – tette hozzá.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek