Nem sikerült a hiánycsökkentés Portugáliának és Spanyolországnak

Az Európai Bizottság megindította csütörtökön a szankciós eljárást Portugália és Spanyolország ellen, mert a két délnyugat-európai ország nem teljesítette hiánycsökkentési kötelezettségeit 2015-ben és 2014-ben.

A 2009 óta túlzottdeficit-eljárás alatt álló két ország államháztartási hiánya meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, amivel megsértik a vonatkozó szerződések előírásait. Mivel az utóbbi két évben nem tudták lefaragni a hiányt az előírt szintre, Spanyolország és Portugália pénzbüntetéssel és az uniós alapokból származó források folyósításának felfüggesztésével szembesülhet, ha nem tudja bebizonyítani, hogy “rendkívüli gazdasági körülmények” miatt kényszerült a szabályok megszegésére.

Bár a szankciókat még soha nem alkalmazták egy uniós tagállammal szemben sem, ha a két ország nem csökkenti államháztartási hiányát, a bírságok összege elvileg elérheti a GDP 0,2 százalékát.

A szankciós eljárás következő lépéseként az uniós tagállamok pénzügyminisztereit tömörítő tanács elé kerül a Spanyolországról és Portugáliáról készített bizottsági értékelés. Ha a miniszterek a július 12-i ülésükön jóváhagyják a brüsszeli előterjesztést, ami szinte teljesen bizonyos, Madridnak és Lisszabonnak tíz napja van arra, hogy előterjessze védekezését, az Európai Bizottságnak pedig húsz napon belül javaslatot kell tennie a szankciókra.

A túlzottdeficit-eljárás keretében az Európai Bizottság minden évben meghatározza az elérendő hiánycélt a fokozatos csökkentés jegyében, Portugália és Spanyolország azonban az utóbbi két évben túllépte a megszabott korlátot.

A spanyol államháztartás hiánya tavaly elérte a bruttó hazai termék 5,1 százalékát, jócskán meghaladva a 4,2 százalékos célt, Portugáliának pedig tavaly 2,5 százalékra kellett volna leszorítania a hiányt, de 4,4 százalék lett.

Az Európai Bizottság megállapította: Portugália nem teljesítette hiánycsökkentési célját, Spanyolország pedig valószínűleg nem tudja lefaragni a deficitet a megszabott határidőre, a két ország nem tett hatékony lépéseket a helyzet javítására. Egyes uniós tisztségviselők szerint az a legvalószínűbb, hogy az Európai Bizottság eltekint a szankcióktól vagy csak kis mértékű bírságot javasol.

Egy ilyen döntés azt jelezné, hogy Brüsszel nem akarja megbüntetni a két délnyugat-európai országot a Brexittel súlyosbított gazdasági instabilitás időszakában. Ez némi megkönnyebbülést jelenthet Madridnak és Lisszabonnak, viszont a költségvetési fegyelem betartása mellett kardoskodó országokban, köztük Németországban és Hollandiában aggodalmakat kelthet.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek