Vasárnap jöhet a következő gyomros Merkelnek

  • Az utcai, civil mozgalmakból kinőtt baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) nevű párt egyre közelebb kerül ahhoz, hogy irányíthassa Spanyolországot – két és fél évvel megalakítása után, már a második helyen áll a pártok rangsorában.
  • Ugyanakkor komoly félelmeket is okoz a lehetőség, hogy akár meg is nyerheti a vasárnapi parlamenti választásokat.
  • Az politikai elemzők többsége szerint a Podemos, amely a kommunista Egyesült Baloldallal (IU) közösen indul Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) néven, nem fogja legyőzni a konzervatívokat.
  • Pablo Iglesias, a Podemos főtitkára szerint ha most nem is sikerül nyerniük, mindenesetre közel van a nap, amikor ők irányítják majd Spanyolországot.
  • Ez a kijelentés pedig sokak számára aggodalomra ad okot, mert attól félnek, hogy a Podemos „Venezuelát csinál” az országból.

Az utcai, civil mozgalmakból kinőtt baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) nevű párt egyre közelebb kerül ahhoz, hogy irányíthassa Spanyolországot – két és fél évvel megalakítása után, már a második helyen áll a pártok rangsorában -, ugyanakkor komoly félelmeket is okoz a lehetőség, hogy akár meg is nyerheti a vasárnapi parlamenti választásokat.

Az politikai elemzők többsége szerint a Podemos, amely a kommunista Egyesült Baloldallal (IU) közösen indul Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) néven, nem fogja legyőzni a konzervatívokat. De nem teljességgel kizárható ez a lehetőség sem, tekintettel arra, hogy a hét elején még 32 százalék felett volt a bizonytalan szavazók aránya, akik nem döntötték el, kire is voksolnak majd vasárnap. Eközben pedig a két párt támogatottságának különbségét átlagosan öt százalékra teszik a felmérések.

Pablo Iglesias, a Podemos főtitkára szerint ha most nem is sikerül nyerniük, mindenesetre közel van a nap, amikor ők irányítják majd Spanyolországot.

Ez a kijelentés pedig sokak számára aggodalomra ad okot, mert attól félnek, hogy a Podemos „Venezuelát csinál” az országból. Ugyanis Iglesias és pártjának több alapítója, közel áll a latin-amerikai baloldali mozgalmakhoz, különösen az elhunyt venezuelai elnök, Hugo Chávez „bolivári forradalmának” eszméjéhez. A venezuelai parlament épp a múlt héten indított vizsgálatot, mert felmerült a gyanú, hogy a Podemos alapításhoz a dél-amerikai ország anyagilag hozzájárult.

Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök úgy fogalmazott a Podemosszal kapcsolatban: „a radikálisok semmi jót nem hoznak Spanyolországnak”.

Neves gazdasági elemzők szerint a pénzpiacok számára is aggasztó a Podemos haladása a hatalom felé, mert elképzeléseikkel teljesen átalakítanák az eddigi gazdasági körülményeket, feltételeket és érdekviszonyokat.

Gazdasági programjában a párt a  kisembereket sújtó megszorító politika végét hirdeti, a terheket a gazdagokra és a piaci szereplőkre helyezve. Például megadóztatná a nagyvállalatok pénzügyi tranzakcióit, a pénzügyi szektorban bevezetné a szolidaritási adót, lenne luxusadó, és egy 55 százalékos adókulcs a személyi jövedelemadóban a leggazdagabbak számára.

A bankokat a hiteltartozások újratárgyalására kötelezné, fizetésképtelenség esetére pedig „második lehetőséget” biztosítana az adósnak. Megemelné a minimálbért, és bevezetné az úgynevezett létfenntartási támogatást.

A Podemos két és fél éve, 2014 januárjában alakult. Megszületésének előzménye a 2011 májusában kirobbant, egy hónapon át tartó tüntetéssorozat, amellyel emberek tízezrei tiltakoztak a gazdasági válság hatására Spanyolországban kialakult politikai, gazdasági és társadalmi helyzet, a korrupció és a munkanélküliség ellen. Az akkor feltűnt civil elégedetlenségi mozgalmakból több politikai szerveződés is létrejött.

A Podemos a megalakulását követően négy hónappal már indult az Európai Parlamenti választásokon, és öt képviselői helyet meg is szerzett. Akkor a spanyol választók nyolc százaléka támogatta a Podemost, amelynek népszerűsége ezek után villámgyorsan az egekbe szökött, első születésnapján a közvélemény-kutatások az első helyre tették a spanyol pártok között, így hirtelen lehetséges kormányváltó erővé lépett elő.

Ennek oka, hogy kezdettől fogva az „emberek pártjának” nevezte magát, és egy új hangot megütve, az utca emberének nyelvén szólt az utca emberéhez. Vállaltan azokat kívánta megszólítani, akik úgy érezték, hogy a hagyományos politikai pártok nem képviselik őket.

Pablo Iglesias, a párt vezetője kemény hangon, radikális változásokat követelve lépett fel, hangoztatta, hogy a szociális rendszereket kell védeni a piacok befolyásával szemben, elutasította, hogy az európai intézmények megszorításokat és szigorúbb költségvetési fegyelmet követeljenek országaiktól, és épp az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap „trojkáját” hibáztatta Spanyolország tetemes államadóságáért. Egyúttal megkérdőjelezte a spanyol alkotmányos monarchia létjogosultságát is.

Iglesias nyíltan szimpatizál a görög Sziriza párttal, és személyes jó barátságot ápol Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel, ezért ragadt a Podemosra a „spanyol Sziriza” elnevezés.

A párt 2015 májusában a spanyol helyhatósági választásokon eredményesen szerepelt, fontos városok polgármesteri székét megszerezve, az általuk támogatott baloldali pártszövetségek adják Madrid és Barcelona városvezetőjét is.

Az előremenetelést folytatta a tavaly decemberi parlamenti választásokon, ahol a Podemos a harmadik helyen végzett a konzervatív Néppárt (PP) és a szocialista párt (PSOE) mögött, égisze alatt 69 képviselő jutott be a spanyol törvényhozásba. „Ma megszületett egy új Spanyolország” – jelentette ki Iglesias az eredményt értékelve.

Az elmúlt fél évben a kormányzati együttműködésről szóló tárgyalások kudarcba fulladtak, ezért Spanyolország a parlamenti választások megismétlésére kényszerült.

A Podemost többen azzal vádolták, hogy eleve új választásokat akart, abból kiindulva, hogy az idő neki dolgozik, és jobb eredményt érhet el.

Annak érdekében, hogy az így legyen, megszületett az Unidos Podemos nevű pártszövetség, amely mára 24,6-26 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött.

Pablo Iglesias az egyesülés után újradefiniálta pártja ideológiai hovatartozását, a Podemost szociáldemokrata pártnak nevezve, ami ellen a spanyol szocialista párt azóta is folyamatosan tiltakozik.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »