Brexit: egyre drámaibb következményekkel riogatnak

  • A nyugati politikai civilizáció végét jelentheti, ha az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból.
  • Ezt nyilatkozta Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) elnöke a Bild című német lap hétfői számának adott interjújában.
  • Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke szerint a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése hatalmas hátszelet adna a radikális Európa-ellenes erőknek, akik pezsgőt bontanának erre.

A nyugati politikai civilizáció végét jelentheti, ha az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) elnöke a Bild című német lap hétfői számának adott interjújában.

„Miért veszélyes ez ennyire? Mert senki sem láthatja előre annak hosszútávú következményeit. Történészként attól tartok: a Brexit a megsemmisülés kezdetét jelentheti nemcsak az EU, hanem a teljes nyugati politikai civilizáció számára is” – jelentette ki a történész végzettségű Tusk.

Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke szerint a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése hatalmas hátszelet adna a radikális Európa-ellenes erőknek, akik pezsgőt bontanának erre.

Ugyanakkor mindenki veszítene gazdasági értelemben az EU-ban a britek távozásával – tette hozzá. „Minden család tudja: egy válás mindenki számára megrázó. Gazdasági értelemben mindenki hátrányt szenvedne az EU-ban, de különösen a britek” – vélekedett Tusk.

Az Európai Tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy az unió túlélné a britek kilépését, azonban szerinte ennek magas ára lenne.

Arra a kérdésre, hogy 28 tagállammal az unió túl lomha-e, Tusk kijelentette: „Először is a jelenlegi válságok közül egynek sincs köze az EU-bővítéshez. És semmi sem lenne jobb ma, ha megosztott, vagy kisebb lenne az EU. Ezért világosan és közérthetően: a válságokat, amelyeket átélünk nem szabad ürügyként felhasználni Európa megosztására. Egy +mini-Európa+ lenne a legrosszabb válasz a +maxi-problémákra+, amelyekkel szembesülünk”.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a britek szinte egyenlően oszlanak meg az unióban maradás és a távozás kérdésében.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »