Új pártok jönnek létre Szlovákiában

A Liberális Párt és a Szabadság és Közvetlen Demokrácia pártját szeretnék létrehozni a közeljövőben. Már elkezdték az aláírásgyűjtést Szlovákiában, írja az Új Szó.

A két említett pártot megalapítani szándékozó személyek már jelezték a belügyminisztériumnak, hogy elkezdték annak a 10 000 aláírásnak az összegyűjtését, ami a politikai formációk bejegyzéséhez szükséges.

A Szabadság és Közvetlen Demokrácia pártját Gabriel Karácsony,  Milan Lajčiak és Eva Lajčiaková  szeretné bejegyeztetni. A belügyminisztérium honlapján elérhető információk szerint Karácsony már egy létező pártnak, a Közvetlen Demokráciának az ügyvezetője egyben. Ez a párt is indult a márciusi választásokon.

A Liberális pártot ugyanakkor  Denis Jurkovič, Radovan Jurkovič és Adrian Gabura szeretné megalapítani.

Szlovákiában jelenleg 150 politikai párt és mozgalom van bejegyezve. Tavaly 156 volt, amelyből 86 felszámolás alatt állt. A legtöbb pártot hosszú évekkel ezelőtt jegyezték be. A megszűnt pártok közül talán a leghíresebb a Vladimír Mečiar nevével fémjelzett ĽS-HZDS.

A bejegyzett pártok magas számát már régóta kritizálja Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, aki a jelenlegi kormányban a házelnöki tisztséget is betölti. Danko szerint meg kellene változtatni a pártokról szóló törvényt. A nemzetiek elnökének leginkább az szúrja a szemét, hogy a pártokat akár el lehet adni és át is lehet nevezni. Így aztán gyakorlatilag bárki rendelkezhet politikai párttal anélkül, hogy összegyűjtené a szükséges 10 000 aláírást.

Ilyen módon, tehát párt vásárlásával és átnevezésével, szerzett pártot Boris Kollár is, aki aztán be is jutott a parlamentbe. Kollár a Szlovák Polgárok Pártját (Strana občanov Slovenska, SOS) vette meg és nevezte át. De hason úton jutottak bejegyzett politikai formációhoz Ľudovít Kaník és Marián Kotleba pártjai is.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »