Mégis magasabb lesz az államadósság

  • Fenntartást jelzett az Eximbank magyar költségvetési elszámolásával szemben csütörtökön az Eurostat.
  • Szerintük a tétel államháztartáson belülre kerülése miatt a 2015-ös államadósság tényleges mértéke nagyobb lesz a GDP 75,3 százalékánál.

Az Eurostat csütörtökön hozta nyilvánosságra a tagállamok 2015-ös államháztartási hiányának és államadósságának mértékére vonatkozó adatait, egy tételt illetően kétségbe vonva a magyar hatóságok által szolgáltatott adatok minőségét.

Az EU statisztikai hivatala nem ért egyet azzal, hogy a magyar statisztikai hivatal az államháztartáson kívül, és nem pedig belül vette figyelembe az export-import finanszírozásra szakosodott Eximbank kiadásait. „Az Eximbankot az államháztartáson belül kell újraosztályozni és figyelembe venni, ami az államadóssági ráta növekedését eredményezi majd” – olvasható abban a lábjegyzetben, amit az Eurostat fűzött az adatsorhoz.

Az első (még mindig nem a végleges adatokat tartalmazó) notifikáció szerint a magyar államadósság 2015 végére GDP-arányosan 75,3 százalékon volt, szemben a 2014-es 76,2 százalékkal.

Az Eurostat szerint tehát ennél az adatnál magasabb lesz a tényleges hiány, aminek abból a szempontból lehet jelentősége, hogy a tagállamoknak – így Magyarországnak is – a stabilitási és növekedési paktum értelmében az úgynevezett adósságszabálynak is meg kell felelniük, és nem csupán az államháztartási hiányra vonatkozó előírásnak.

Hazánknak az elmúlt három évben konkrétan lineárisan kellett csökkentenie az adósságot, mielőtt átállt volna a rendes számításra, ami egy hároméves átlagban a tényleges és a GDP 60 százalékos adósságszint közötti különbség 5 százalékos csökkentését írja elő.

A kérdés, hogy az Eximbank költségeinek államháztartáson belülre való helyezése mennyivel növeli majd meg az államadósságot.

Ami a tavalyi államháztartási hiányt illeti, az Eurostat 2 százalékos deficitet hitelesített Magyarországon a 2014-es 2,3 és a 2013-as 2,6 százalékos adat után.

Az EU-ban 2015-ben hét országban (Görögországban, Spanyolországban, Portugáliában, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Horvátországban és Szlovákiában – volt az előírt 3 százalékos szinten, vagy annál magasabb a deficit. A referenciának számító 60 százalékos adósságszinttől pedig 17 tagállam tért el felfelé.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »