A Hamász áll a jeruzsálemi buszrobbantás hátterében

  • A Hamász palesztin terrorszervezet áll a hétfőn, egy jeruzsálemi buszon elkövetett robbantás hátterében, amelynek húsz sérültje volt.
  • A terrorcselekmény elkövetője a robbantás egyetlen halálos „áldozata”.

Csütörtökön a jeruzsálemi rendőrség által kiadott közlemény szerint bebizonyosodott, hogy nem egy magányos elkövető áll a hétfői jeruzsálemi buszrobbantás hátterében, hanem a terrorista a Hamász palesztin terrorszervezet tagja volt. A Shin Bet, az izraeli rendőrség és az izraeli hadsereg intenzív nyomozás után számos, a Hamásszal kapcsolatban álló gyanúsítottat vett őrizetbe Betlehem környékén, akik részt vehettek a hétfői robbantás kitervelésében és megvalósításában, és kihallgatásuk folyamatban van. Viszont a robbantásnak a húsz sebesülten kívül egy halálos áldozata is volt: éppen a terrorista, aki  súlyos sérülései következtében szerdán halt meg a Shaare Zedek kórházban. Az elkövető nevére is fény derült, Abd al-Hamid Abu Srur egy körülbelül tizenkilenc éves, Beit Jalában lakó Hamász-tag volt.

A Hamász palesztin terrorszervezet nyíltan elismerte, hogy egyik tagja követte el a jeruzsálemi buszon a hétfői robbantást, és a terrorista családjával együtt dicsérte a terrorcselekményt. Az elkövető családjából mintegy százan édességeket osztottak és örömükben énekeltek, hogy a tizenkilenc éves fiú mártír lett, mivel sikeres terrortámadást hajtott végre izraeli állampolgárok ellen. A terrorista egyik unokatestvére három hónapja halt meg, amikor összecsapott az izraeli biztonsági erőkkel.

Abu Srur az Aida palesztin menekülttáborban élt az izraeli megszállás alatt lévő Ciszjordániában, ahol mártíromságáról szóló plakátok terjedtek el. Szerdán több száz palesztin vonult fel Abu Srur házánál, hogy kifejezze szolidaritását a fiatal mártírral. A Hamász elkötelezett hívének számító Abu Srur nagy csodálója volt Yahya Ayyash-nak, a Hamász „bombakészítőjének”, akit 1996 januárjában végzett ki Izrael. Az Abu Srur mártíromságát éltető palesztin menet azt skandálta, hogy „Ayyash vissza fog térni”. Ayyash idején a Hamász a legszörnyűbb öngyilkos merényleteket hajtotta végre Izrael történetében. A tömeg azt is kiabálta, hogy „készítsétek elő kardjaitokat, mi Muhammad Deif fiai vagyunk”. Deif a Hamász katonai szárnyának parancsnoka, aki túlélte az izraeli hadsereg ellene irányuló merényletét 2014 augusztusában. Abu Srur családja addig nem fogad részvétnyilvánításokat, amíg nem kapja meg tizenkilenc éves fiuk holttestét, és el nem temeti.

A hétfői terrortámadás nagy hasonlóságot mutat az egy évtizeddel ezelőtti második intifáda során palesztinok által elkövetetett öngyilkos merényletekhez. A Gázai-övezetet uraló Hamász rengeteg buszt robbantott fel Jeruzsálemben a 2000-es évek elején. A Hamász a hétfői robbantást „természetes reakciónak tartja az izraeli bűncselekményekre”. Fennáll a veszélye, hogy a fél éve tartó késeléses erőszakhullám átvált öngyilkos merényletekkel teli harmadik intifádává Izraelben.

Bihari Anna

Friss hírek