Az EU tagállamai nem küldenek katonákat Líbiába

  • Az Európai Unió tagállamai nem küldenek katonákat Líbiába az észak-afrikai ország helyzetének stabilizálására – jelentette ki hétfőn Michael Fallon, a brit védelmi tárca vezetője.
  • A líbiai kormánnyal való együttműködés keretében csak az ország hadseregének, parti őrségének és határvédelmi szolgálatának kiképzéséről lehet szó.
  • A Moammer el-Kadhafi líbiai diktátor bukásához vezető 2011-es felkelés óta zűrzavar uralkodik az észak-afrikai országban.
  • A káoszt kihasználva az Olaszországtól mintegy háromszáz kilométerre lévő észak-afrikai állam partjairól már sok ezer menekült indult útnak Európába.

Az Európai Unió tagállamai nem küldenek katonákat Líbiába az észak-afrikai ország helyzetének stabilizálására – jelentette ki hétfőn Michael Fallon, a brit védelmi tárca vezetője az EU-tagországok külügy- és védelmi minisztereinek luxemburgi találkozóján.

„Semmilyen körülmények között nem szándékozunk katonáinkat Líbiába küldeni. A líbiai kormánnyal való együttműködés keretében csak az ország hadseregének, parti őrségének és határvédelmi szolgálatának kiképzéséről lehet szó. Kulcsfontosságú feladatunk a helyzet stabilizálása az országban és a migránsok illegális csempészésének megfékezése Líbia területén keresztül” – mondta Fallon.

Ugyanakkor Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország hétfőn  sürgette európai partnereit, hogy terjesszék ki a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felszámolása érdekében a földközi-tengeri Sophia misszió munkáját a líbiai felségvizekre is a líbiai egységkormány és az ENSZ Biztonsági Tanácsának beleegyezésével. A misszió együtt tudna működni a NATO-val egy líbiai parti őrség kialakításában, amely képes lenne az embercsempészek megállítására.

„Mindent meg kell tennünk az ember- és a fegyvercsempészek elleni küzdelemben” – mondta Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter utalva az ENSZ Líbiával szemben 2011-ben életbe léptetett fegyverembargójára.

A Moammer el-Kadhafi líbiai diktátor bukásához vezető 2011-es felkelés óta zűrzavar uralkodik az észak-afrikai országban. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet a káoszt kihasználva több város foglalt el, köztük Kadhafi szülővárosát, Szirtet.

A káoszt kihasználva az Olaszországtól mintegy háromszáz kilométerre lévő észak-afrikai állam partjairól már sok ezer menekült indult útnak Európába. Líbia 2014 óta az Európába tartó afrikai migránsok egyik fő tranzit államának számít.

Kitekintő / MTI

Friss hírek