Migráció: egyelőre bukásra áll az EU terve

  • Az Európai Bizottság által célként kitűzött 6 ezer helyett mindössze 208 menekültet helyeztek át egy hónap alatt Görögországból és Olaszországból a többi tagállamba, mindösszesen 1145-öt.
  • Az áttelepítéssel jobban áll a helyzet: 5677 személyt fogadott be 15 ország az EU határain túlról 2015 júliusa és 2016 áprilisa között.
  • Az EU tagállamai a többszörös felszólítás ellenére továbbra is vonakodnak felgyorsítani a menekültek befogadását Görögországból és Olaszországból.

Az EU tagállamai a többszörös felszólítás ellenére továbbra is vonakodnak felgyorsítani a menekültek befogadását Görögországból és Olaszországból – derül ki az Európai Bizottság kedden közzétett helyzetjelentéséből, ami az áthelyezési és az áttelepítési program végrehajtását vette górcső alá.

A sorrendben második végrehajtási jelentés tanúsága szerint a tagállamok az Európai Bizottság által célként kitűzött 6 ezer fő helyett március és április közepe között mindössze 208 menekültet fogadtak be az ideiglenes áthelyezési program keretében. Az áthelyezett menekültek összlétszáma pedig 1145 fő, miközben a tagállamoknak egy tavaly szeptemberi tanácsi döntés alapján két év alatt 160 ezer menekültet kellene befogadniuk jórészt Görögországból és Olaszországból.

A jelentés aláhúzza, hogy egyedül Görögországban jelenleg 35-40 ezer menekült lenne jogosult és kész az áthelyezésre. “A Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy drasztikusan fokozzák a menekültek áthelyezésére irányuló erőfeszítéseket a görögországi humanitárius helyzet sürgős enyhítése és az olaszországi helyzet romlásának megelőzése érdekében” – szögezte le közleményében a testület.

A mellékelt táblázatból kiderül, hogy eddig 17 uniós tagállam fogadott be az ideiglenes áthelyezési mechanizmus keretében legalább 1 menekültet (a legkevesebbet, kettő Bulgária, a legtöbbet Finnország és Franciaország). Eközben nyolc tagállam, Ausztria, Horvátország, Csehország, Dánia, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia és Szlovákia eddig egyetlen menekültet sem fogadott be a két partnerállamból.

Az áthelyezési program vontatott előrehaladása azért is feltűnő, mert az állam- és kormányfők az előző csúcstalálkozókon visszatérően síkra szálltak a folyamat felgyorsítása mellett.

A menekültek EU-n kívüli országokból való áttelepítése valamivel ígéretesebben halad. Az utolsó adatok szerint az ideiglenes áttelepítési program tavaly július 20-i meghirdetése óta 5677 nemzetközi védelemre jogosult személyt fogadott be 15 ország (EU-tagállamok és Dublinhoz társult országok).

Ebbe azok is beletartoznak, akiket a március 18-I EU-török megállapodás keretében telepítettek át Törökországból az EU-ba. Április 4. óta 37 szíriait telepítettek át Németországba, 11 főt Finnországba, 31 főt pedig Hollandiába. Az eredeti áttelepítési keret 22 ezer fő volt, de ez az EU-török egyezmény végrehajtása céljából tovább bővíthetpő maximum 54 ezer kvótával, amit eredetileg az áthelyezésre tettek félre.

Az áttelepítési programban eddig 15 ország vett részt, ebből 11-en az EU tagjai, a fennmaradó négy Svájc, Norvégia, Liechtenstein és Izland.

Összesen öt tagállama van az Európai Uniónak, amely mostanáig egyik program végrehajtásába sem kapcsolódott be és egyetlen menekültet sem vet át. Ezek: Magyarország, Horvátország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »