Még mindig sok magyar pénzt tart vissza Brüsszel

  • Tíz magyar operatív programot érint a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozóan a kifizetések megszakítása vagy felfüggesztése –írta egy magyar EP-képviselő megkeresésére Krisztalina Georgieva.
  • Az uniós biztos eddigieken túl további pénzügyi korrekciókat tartott elképzelhetőnek.
  • A Molnár Csaba, DK-alelnök megkeresésére küldött levélben Krisztalina Georgieva nem tesz említést arról, hogy mekkora az Európai Bizottság által a folyamatban lévő ügyek kivizsgálása vagy vitája miatt visszatartott összeg.

Jelenleg összesen tíz magyar operatív programnál tartja vissza az Európai Bizottság a pénzek szabálytalan felhasználása vagy az irányító és ellenőrzési rendszereknél feltárt hiányosságok miatt a kifizetéseket – közölte az Európai Unió költségvetésért felelős alelnöke egy magyar EP-képviselőnek írt válaszlevelében.

A Molnár Csaba, DK-alelnök megkeresésére küldött levélben Krisztalina Georgieva nem tesz említést arról, hogy mekkora az Európai Bizottság által a folyamatban lévő ügyek kivizsgálása vagy vitája miatt visszatartott összeg. A 444.hu hírportál becslései szerint Brüsszel összesen 775 milliárd forint (2,5 milliárd euró) kifizetést szakított meg vagy függesztett fel, ami a 2007 és 2013 között rendelkezésre álló felzárkóztatási keret nagyjából 10 százaléka.

A hírportál, amely számba vette a már ismert dossziékat, azt is megírta, hogy a kormány 560 milliárd forint hitelt vett fel tavaly a Bizottságtól be nem folyt összeg pótlására. A kabinet a teljes rendelkezésre álló keretre megelőlegezte a költségvetésből a forrásokat, amiket a Bizottságnak elvileg utólag, a számlák benyújtása után kell folyósítania. Brüsszel azonban szabálytalanságok gyanúja miatt több esetben is visszatartotta a pénzeket, és tárgyalások folynak a magyar kormánnyal a szükséges pénzügyi korrekcióról.

A legrégebbi vitás dosszié, az úgynevezett aszfaltügy, amelyről azóta sem sikerült megállapodni a büntetés mértékéről. A visszatartott pénzeknek azonban várhatóan csak a töredéke veszhet el, miután a pénzügyi korrekció általában a kifogásolt projektekhez rendelt uniós pénzek 5-25 százalékát érinti csak.

Georgieva levelében több, a Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által folytatott vizsgálat állásáról is beszámol. Megemlíti, hogy az OLAF 2015-ben több nyomozást is lezárt a strukturális alapok magyarországi felhasználásával kapcsolatban, köztük a Közgép által elnyert állami pályázatokkal összefüggésben beazonosított szabálytalanságokat. A Csalás Elleni Hivatal megküldte végleges jelentését a pénzügyi és jogi ajánlások kíséretében a magyar hatóságoknak. Az alelnök tájékoztatása szerint a Bizottság figyelemmel kíséri az illetéktelenül kifizetett pénzek visszatérítését.

Georgieva arra is emlékeztet, hogy a Bizottság közelebbről nem megnevezett „speciális projektek” esetében, továbbá az irányító és ellenőrzési rendszerekben is feltárt szabálytalanságokat. „Ezek mindegyike a fizetések megszakításával, felfüggesztésével vagy pénzügyi korrekciókkal ért véget” – emlékeztet az alelnök, hozzátéve, hogy még több audit is folyamatban van, amelyek indokolt esetben további pénzügyi korrekciókat eredményezhetnek.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »