Több százan rekedtek a macedón-szerb határon

  • Több mint négyszáz olyan, főleg szíriai és iraki menekült rekedt közvetlenül a macedón-szerb határon, aki nem akar visszafordulni Macedóniába, Szerbiába viszont nem léphet be.
  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint a három napja a határon várakozó menedékkérők fele gyerek.
  • Mintegy 14-15 ezren várakoznak a görög-macedón határnál is.
  • Egyes beszámolók szerint az embercsempészek Görögországban már Bulgárián, Románián és Magyarországon át vezető útvonalakat ajánlanak fel a bevándorlóknak.

Több mint négyszáz olyan, főleg szíriai és iraki migráns rekedt közvetlenül a macedón-szerb határon „a senki földjén” a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok határellenőrzésének szigorítása miatt, aki nem akar visszafordulni Macedóniába, Szerbiába viszont nem léphet be – számolt be róla helyszíni értesülésekre hivatkozva honlapján a Politika című belgrádi napilap csütörtökön.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint a három napja a határon várakozó menedékkérők fele gyerek. Az UNHCR szerint aggasztó a helyzet, mivel a folyamatos esőzések sártengerré változtatták a határsávot, éjszaka meglehetősen alacsony a hőmérséklet, a bevándorlók pedig sátrakban alszanak.

A migránsok egyre türelmetlenebbek, amiért nem folytathatják útjukat azon az útvonalon, amelyen keresztül tavaly több mint egymillióan jutottak az Európai Unióba.

Ezzel egy időben Zoran Jolevszki macedón védelmi miniszter kijelentette: országa abban reménykedik, hogy kiérdemelte a NATO-tagságot azzal, hogy a határain megállította a migránsok beáramlását. Szkopje függetlenségének 1991-es kikiáltása óta csatlakozni kíván az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, de Görögországgal fennálló névvitája miatt Athén azóta megvétózta felvételét.

Kiemelte, hogy hivatalosan ugyan nincs lezárva a görög-macedón határ, gyakorlatilag viszont mintegy 14-15 ezren várakoznak a görög oldalon a szigorú ellenőrzések miatt.

A macedón hatóságok napok óta senkit sem engedtek át az Idomenit Gyevgyelijával összekötő határátkelőn. Miután Szlovénia, Horvátország és Szerbia szerda éjféltől szigorú korlátozásokat vezetett be a bevándorlókkal szemben, és csak azokat engedi be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy menedéket kérnének az országban, Macedónia is bejelentette: az uniós lépésekkel összhangban fog eljárni.

Zoran Jolevszki hozzátette, hogy Szkopje továbbra is arra törekszik, hogy megakadályozza az illegális határátlépéseket, ennek érdekében pedig a katonaságot is bevetik.

Egyes beszámolók szerint az embercsempészek Görögországban már Bulgárián, Románián és Magyarországon át vezető útvonalakat ajánlanak fel a bevándorlóknak, míg szintén lehetséges útvonalként emlegetik az Albánián és az Adriai-tengeren keresztül vezető utat. Ez utóbbit viszont a bevándorlók többsége – korábbi tengeri átkeléssel kapcsolatos tapasztalatai miatt – veszélyes útvonalnak tartja.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »