Vizsgálják a hiányos román nyelvtudása miatt megalázott erdélyi lány ügyét

A román diszkriminációellenes tanács vizsgálatot indított annak a székelyföldi magyar kislánynak az ügyében, akitől megtagadta a kolozsvári gyermekkórház egyik orvosa, hogy egy román nyelvet ismerő személy is vele tartózkodhasson a kórteremben.

A 17 éves olaszteleki lány február közepén Kolozsváron az unitárius egyház által szervezett versmondó- és népdalvetélkedőn vett részt. Egy gyalogátjárónál keresztülment a lábán egy busz, ezért beutalták a kolozsvári gyermeksürgősségi kórházba.

A romániai magyar média beszámolói szerint a Kovászna megyei lány szülei segítséget kértek Rácz Norbert unitárius lelkésztől, hogy tolmácsoljon nekik a kórház személyzetével való zökkenőmentes kommunikáció érdekében. Az orvosi vizsgálat idején azonban a lelkészt felszólították, hagyja el a kórtermet, mert csak egy hozzátartozó maradhat a sérülttel. A lelkész szerint Ioan Dobrescu ügyeletes orvos már a beutaláskor szóvá tette, hogy miért nem tud románul a páciens, és emiatt azt állítja a lelkész, végig megalázóan viselkedtek a lánnyal és családjával.

Asztalos Csaba, a román Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke csütörtökön a közmédiának elmondta, hogy a kórház elleni panaszt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nyújtotta be a szülők felhatalmazása alapján. A testület csütörtökön tartotta az első meghallgatást, amelyen a felek nem jelentek meg, hanem írásos véleményben erősítették meg álláspontjukat.

Asztalos Csaba elmondta: a kolozsvári kórház elismerte az incidenst, közölték, hogy vizsgálatot indítottak az orvos ellen, de úgy vélik, nem történt hátrányos megkülönböztetés. Hozzátette: a testület nem csak az orvos, hanem a kórház felelősségét is vizsgálja.

Rámutatott: korábban tárgyalt már a tanács arról, hogy a romániai egészségügyi szolgáltatásokban milyen mértékben biztosítják az anyanyelvi tájékoztatást. Elmondta, a román állam nem rendelkezik adatbázissal arról, hogy hány orvos ismeri a kisebbségek nyelvét, és ebből a szempontból Románia nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit – magyarázta Asztalos Csaba.

A parlament ellenőrzése alatt álló diszkriminációellenes tanács bírságot szabhat ki, amennyiben megállapítja, hogy ebben az esetben hátrányos megkülönböztetés történt.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »

DAX elemzés: javul az index technikai képe

A DAX (DE30) ma folytatja a pénteken megkezdett felépülését, az index ma átugrotta az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagokat, illetve tesztelni tudta a legutóbbi korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét 13.970 pontnál. Az S&P az eddigi negatívról pozitívra javította a Deutsche Bank adósminősítésének kilátását.

Read More »