Több mint 1,2 millió új menedékkérő jött tavaly Európába

  • Több mint 1,2 millió nemzetközi védelmet kérő személyt regisztráltak 2015-ben az EU tagállamaiban, kétszer annyit, mint az előző évben.
  • Németország után Magyarországon nyújtották be a legtöbb menedékjogi kérelmet.
  • Nálunk volt a legnagyobb az egymillió lakosra jutó első menedékkérők száma is.

Soha nem látott számú, 1,255 millió új menedékkérő igényelt nemzetközi védelmet tavaly az Európai Unió tagállamaiban, több mint kétszer annyian, mint az előző évben – derül ki az Eurostat 2015-ös évre vonatkozó migrációs statisztikájából.

Az első menedékkérők közül a legnagyobb számban, 442 ezren Németországban regisztráltatták magukat. Ez a teljes létszám 35 százaléka. Az érkezők 14 százalékát, 174 400 főt Magyarországon vettek nyilvántartásba (és itt is nyújtották be a menedékjogi kérelmet), ami a második legnagyobb szám az EU-ban. Hazánkat Svédország, Ausztria és Olaszország követi.

Az előző (2014) évhez képest Finnországban (+822%) és Magyarországon (+323%) mérték a legnagyobb növekedést az újonnan benyújtott kérelmek számát illetően. Hazánk egy másik statisztikát is vezet, az egymillió lakosra jutó menedékkérők számára vonatkozót. Eszerint nálunk egy millió lakosra 17 699 menedékkérő jutott. Svédországon nem sokkal kisebb (16 ezer) az arány, míg a harmadik Ausztriában már csak majdnem a magyar adat fele jött ki. Horvátországban ezzel szemben 1 millió lakosra mindössze 34 először regisztrált jutott, Szlovákiában 50, Romániában pedig 62 fő.

A szíriaiak, az afgánok és az irakiak együttesen a teljes létszám több mint felét tették ki. A menedékkérők közel harmada (29%) Szíriából érkezett (362 800 szíriai kért első ízben nemzetközi védelmet). Közel az 50 százalékukat Németországban regisztrálták.

Az afgánok részaránya 14, az irakiaké pedig 10 százalék volt 2015-ben az összlétszámhoz képest. Érdekesség, hogy az afgánok közel fele két tagállamban, Magyarországon (45 600) és Svédországban (41 200) nyújtott be kérelmet.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »