Cseh politikusok szerint nehéz lesz a szlovák kormányalakítás

Nagyon nehéz lesz új kormányt alakítani Szlovákiában a szombati parlamenti választás eredménye alapján – vélekedtek vasárnap a cseh politikusok. Egy stabil szlovák kormány felállása Csehország számára is nagyon fontos – mutatnak rá Prágában -, hiszen júliustól fél évig Szlovákia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

“Azt kívánom Szlovákiának, hogy mihamarabb erős és stabil kormány alakuljon, amellyel mint legközelebbi szomszédok, az EU és a V4-ek keretein belül továbbra is szorosan együtt tudunk működni” – írta Bohuslav Sobotka miniszterelnök sajtónyilatkozatában. Egy stabil szlovák kormány létrehozása Csehország számára is rendkívül fontos. “Az új szlovák kormány az év közepétől elnökölni fog az Európai Unióban, s a Cseh Köztársaság kész minden segítséget megadni ehhez a feladathoz” – közölte Sobotka nyilatkozatában.

“Nagyon nehéz lesz Szlovákiában, ha nem egyenesen lehetetlen, értelmes kormányt alakítani” – szögezte le Pavel Belobrádek kormányfőhelyettes a Twitter közösségi portálon megjelent bejegyzésében.

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszternek meggyőződése, hogy a választások eredményeként kialakult helyzet ugyan nagyon bonyolult, de a Smer tapasztalt politikusokkal rendelkezik, akik képesek lesznek a problémával megbirkózni. “Meggyőződésem, hogy a Smer képes lesz működőképes kormányt alakítani és Szlovákia megbirkózik az európai uniós elnökséggel” – jelentettet ki Zaorálek a közszolgálati cseh televízió vasárnapi vitaműsorában.

“A szlovák kormányzat stabilitása a Cseh Köztársaságnak is érdeke, elsősorban a soron következő szlovák EU-elnökség miatt, amely idején olyan kérdéseket kell megoldani, mint a migrációs válság vagy a brit EU-népszavazás eredményének következményei” – mutatott rá Pavel Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt elnöke.

Pavel Telicka, az ANO mozgalom EP-képviselője a Twitteren feltette a kérdést: “Megismétli Szlovákia a Cseh Szociáldemokrata Párt tragikus hibáját, amely a cseh EU-elnökség idején buktatta meg önzően a cseh kormányt, vagy pedig a szlovák pártok képesek lesznek megegyezni egy új kormányban?”

Jirí Dienstbier cseh emberi jogi miniszter szerint Robert Fico kormányfő és a Smer elnöke hibát követett el, amikor a választási kampányban túlhangsúlyozta a migrációs témát. “A szociáldemokraták nem vehetik át a szélsőségesek témáit és retorikáját, ezzel elvesztik saját támogatásukat, és megnyitják a teret a szélsőségesek előtt” – jegyezte meg Dienstbier a Twitteren. “A szlovák választási lecke úgy szól: a populizmus nem kulcs a kormányzáshoz, inkább csak a szélsőségesek, a még populistább és még szélsőségesebb politikai szubjektumoknak nyit utat” – csatlakozott Dienstbierhez Pavel Telicka, aki korábban Csehország EU-biztosa is volt.

Szlovákiában a Robert Fico miniszterelnök vezette Irány-Szociáldemokrácia nyerte meg a szombati parlamenti választást 28 százalék körüli eredménnyel. A parlamentbe nyolc párt jutott be, köztük a Marián Kotleba által vezetett, neonácinak minősített Mi Szlovákiánk-Néppárt is.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »