Pálfordulat Londonban: Cameron már ellenzi a Brexitet

  • A brit miniszterelnök szerint „az évszázad hazardírozása lenne”, ha a brit választók az EU-tagságról szóló júniusi népszavazáson arra voksolnának, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.
  • „Gyermekeink jövőjét tesszük meg tétnek, ha ezt a kockát elvetjük” – áll Cameron a The Sunday Telegraphnak írt cikkében.
  • David Cameron szerint „ugrás lenne a sötétbe” mindaz, amit a távozás hívei javasolnak.


A brit kormányfő hozzáteszi: Kanada exportjának tíz százaléka, a brit kivitelnek viszont a fele irányul az EU-piacra. Cameron szerint a kilépés mellett kampányolók azon érvelése is megkérdőjelezhető, hogy Nagy-Britannia a világgazdaság más erőközpontjaival is köthetne kereskedelmi megállapodásokat. „Mennyire életszerű, hogy India, Kína vagy Brazília kereskedelmi egyezményt köt velünk, mielőtt tudná, hogy milyen lesz az új viszonyrendszerünk Európával” – teszi fel a kérdést cikkében a brit miniszterelnök.

David Cameron szerint mindezek alapján „ugrás lenne a sötétbe” mindaz, amit a távozás hívei javasolnak, és ha a választók a népszavazáson úgy döntenek, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, az „az évszázad hazárdjátéka” lenne”. „Gyermekeink jövőjét tesszük meg tétnek, ha ezt a kockát elvetjük” – áll Cameron írásában. A konzervatív párti brit kormány – miután a legutóbbi EU-csúcson egyezség született a London által igényelt uniós szabályozási reformokról – június 23-ára népszavazást írt ki Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról. A kabinet hivatalos ajánlása az, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált EU tagja. A brit kormány és a kormányzó Konzervatív Párt azonban ennek ellenére megosztott a kérdésben, és a kabinet több tagja is jelezte, hogy a hivatalos kormányzati állásponttal ellentétben Nagy-Britannia távozására fog szavazni a brit EU-tagság jövőjéről kiírt júniusi népszavazáson. Közéjük tartozik Iain Duncan Smith munka- és nyugdíjügyi miniszter, a Konzervatív Párt korábbi vezetője, aki a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában – egyenes utalással a Cameron által használt „ugrás a sötétbe” kifejezésre – kijelentette: Nagy-Britannia „nagyot lépne a fény felé”, ha távozna az EU-ból. Duncan Smith szerint az EU nem gazdasági, hanem jóval inkább politikai képződmény, amelyet a migrációs válság miatt az összeomlás veszélye fenyeget.

Előző nap ugyanakkor George Osborne pénzügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: a világgazdaságot ma nagyobb kockázatok terhelik, mint a 2008-as globális pénzügyi válság óta bármikor, ezért Nagy-Britannia „a lehető legrosszabb időpontban vállalkozna egy hatalmas gazdasági hazárdjátékra, ha elhagyná az Európai Uniót”. Osborne hozzátette: megítélése szerint súlyos gazdasági sokkot okozna Nagy-Britanniában a kilépés az EU-ból.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »