Lavrov és Kerry üdvözölte a fegyverszünet életbelépését

Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter szombati telefonbeszélgetésükben üdvözölték a szíriai fegyverszünet életbelépését, megvitatták a szemben álló felek közötti tárgyalások újrafelvételének lehetőségét és az észak-koreai nukleáris aktivitással kapcsolatban készülő új ENSZ BT-határozatot.

A telefonbeszélgetést az amerikai fél kezdeményezte – közölte az orosz külügyminisztérium. A felek egyetértettek abban, hogy a szíriai fegyvernyugvás teljes körű megvalósítása érdekében el kell mélyíteni az orosz-amerikai katonai együttműködést Szíriában. Megvitatták a Szíria-közi tárgyalási folyamat újraindításának lehetőségét a konfliktus politikai rendezésének céljából, a Szíria Barátai Nemzetközi Csoportjának közreműködésével, amelynek Oroszország és az Egyesült Államok társelnökei.

Lavrov és Kerry részletesen áttekintette az ENSZ Biztonsági Tanácsának készülő, Észak-Koreával foglalkozó új határozatával kapcsolatos helyzetet. Ebben a testület Phenjan atomrakéta-tevékenységére reagál, amely sérti az ENSZ BT eddigi határozatait. Lavrov szerint a határozatnak kemény hangvételűnek kell lennie, és el kell zárnia az észak-koreai atomprogramot segítő csatornákat, de egyúttal figyelembe kell vennie az ország nehéz humanitárius helyzetét, és nem szabad kárt okoznia Észak-Korea gazdasági téren fenntartott külföldi kapcsolatainak.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »