Nincsenek török katonák Szíriában

  • Ismet Yilmaz török védelmi miniszter tagadja, hogy török katonák hatoltak volna be Szíriába a hétvégén.
  • Közlése szerint Ankara nem is tervezi, hogy szárazföldi erőket vezényeljen a szomszédos országba.
  • Yilmazt azzal a levéllel kapcsolatban kérdezték, amelyet a szíriai külügyminisztérium küldött az ENSZ Biztonsági Tanácsának, és amely szerint török katonák léptek be Szíria területére.

Ismet Yilmaz török védelmi miniszter tagadja, hogy török katonák hatoltak volna be Szíriába a hétvégén, és közlése szerint Ankara nem is tervezi, hogy szárazföldi erőket vezényeljen a szomszédos országba – jelentette hétfőn az Anadolu állami hírügynökség.

Yilmazt azzal a levéllel kapcsolatban kérdezték, amelyet a szíriai külügyminisztérium küldött az ENSZ Biztonsági Tanácsának, és amely szerint török katonák léptek be Szíria területére. Yilmaz azt mondta egy ankarai parlamenti bizottság előtt, hogy ez nem igaz. „Fel sem merült, hogy török katonák lépjenek be Szíriába” – jelentette ki.

A szíriai külügyminisztérium levelében az állt: valószínűleg török katonák is voltak a mintegy száz fegyveres között, akik szombaton 12, géppuskával felszerelt, platós kisteherautón behatoltak Szíriába, hogy segítsék akormányerők ellen harcoló lázadókat.

A török hadsereg a hétvégén tüzérségi fegyverekkel támadta a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia fegyvereseit az ellenőrzésük alatt lévő, Törökországgal határos területeken, miután a kurdok elfoglaltak más szíriai lázadóktól egy légitámaszpontot Aleppó várostól északra. Ahmet Davutoglu török kormányfő követelte az YPG-től, hogy vonuljon ki az ott újonnan elfoglalt területekről, köztük e légibázisról.

Az YPG az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció szövetségese, de Törökország szeparatista terroristáknak tekinti a kurd mozgalmat.

Yilmaz azt is tagadta a parlamenti bizottság előtt, hogy szaúd-arábiai harci gépek érkeztek volna már a törökországi Incirlik légitámaszpontra, hogy onnan induljanak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni támadásokra Szíriában.

Mevlet Cavusoglu török külügyminiszter a hétvégi müncheni biztonságpolitikai fórumon bejelentette, hogy Törökország is részt venne Szaúd-Arábia mellett a szárazföldi hadműveletekben Szíriában az Iszlám Állam ellen, és az arab királyság a dél-törökországi Incirlik légitámaszpontról is bevethetné légierejét Ankara és Rijád megállapodása alapján.

A rijádi védelmi tárca egyik illetékese szombat este már úgy nyilatkozott, hogy Szaúd-Arábia már küldött is gépeket az Incirlik támaszpontra, de szárazföldi erőket egyelőre nem küldenek Szíriába.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »