Kiska meglátogatta a homonnai menekülteket

Lezárultak a homonnai menekültközpontban tartózkodó asszír keresztények egészségügyi vizsgálatai. Hétfőn vette kezdetét a menedékkérők meghallgatása, mely után humanitárius alapon menedékjogot nyerhetnek az irakiak. Az Új Szó sorait idézzük.

Az egy hónapos karantén alatt a menedékkérők szlovákul tanultak és elsajátították az alapvető információkat az országról. A menedékkérők mostantól meghatározott időre elhagyhatják a központot – tájékoztatott Bernard Priecel, a Belügyminisztérium Migrációs Hivatalának igazgatója. Hozzátette: a menedékjogot várhatóan minden iraki megkapja majd. Ivan Netík belügyi szóvivő elmondta: a menedékkérők integrációja hat hónaptól két évig tart majd attól függően, milyen gyorsan tanulnak meg szlovákul. A menedékkérők különböző társadalmi rétegeket képviselnek – vannak köztük hivatalnokok, tanárok, IT szakemberek, állatorvosok, illetve iparosok. Többen még tanulnak, sokan még nem töltötték be 15. életévüket sem. A menedékkérőket hétfőn Andrej Kiska államfő is meglátogatta Homonnán, aki örömét fejezte ki, hogy sokan már most elsajátították a szlovák nyelv alapjait. Az elnök azt kívánta nekik, hogy Szlovákiát mielőbb második hazájuknak érezhessék. Kiska köszönetet mondott a miniszterelnöknek, a belügyminiszternek, a migrációs hivatalnak, valamint az egyház és a jótékonysági szervezetek képviselőinek, hogy segítettek ezeken az embereken és így fény derülhetett Szlovákia jobbik arcára.

Kitekintő / Új Szó

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »