Kiska meglátogatta a homonnai menekülteket

Lezárultak a homonnai menekültközpontban tartózkodó asszír keresztények egészségügyi vizsgálatai. Hétfőn vette kezdetét a menedékkérők meghallgatása, mely után humanitárius alapon menedékjogot nyerhetnek az irakiak. Az Új Szó sorait idézzük.

Az egy hónapos karantén alatt a menedékkérők szlovákul tanultak és elsajátították az alapvető információkat az országról. A menedékkérők mostantól meghatározott időre elhagyhatják a központot – tájékoztatott Bernard Priecel, a Belügyminisztérium Migrációs Hivatalának igazgatója. Hozzátette: a menedékjogot várhatóan minden iraki megkapja majd. Ivan Netík belügyi szóvivő elmondta: a menedékkérők integrációja hat hónaptól két évig tart majd attól függően, milyen gyorsan tanulnak meg szlovákul. A menedékkérők különböző társadalmi rétegeket képviselnek – vannak köztük hivatalnokok, tanárok, IT szakemberek, állatorvosok, illetve iparosok. Többen még tanulnak, sokan még nem töltötték be 15. életévüket sem. A menedékkérőket hétfőn Andrej Kiska államfő is meglátogatta Homonnán, aki örömét fejezte ki, hogy sokan már most elsajátították a szlovák nyelv alapjait. Az elnök azt kívánta nekik, hogy Szlovákiát mielőbb második hazájuknak érezhessék. Kiska köszönetet mondott a miniszterelnöknek, a belügyminiszternek, a migrációs hivatalnak, valamint az egyház és a jótékonysági szervezetek képviselőinek, hogy segítettek ezeken az embereken és így fény derülhetett Szlovákia jobbik arcára.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »