Nagy erejű robbanás rázta meg Isztambult

  • Nagy erejű robbanás rázta meg kedden Isztambul egyik központi, turisták körében közkedvelt terét.
  • Öngyilkos merénylet lehetett. A tűzszerészek és a rendőrök a helyszínen vizsgálják, mi okozhatta a robbanást.
  • Legalább tízen vesztették életüket, tizenöten pedig megsebesültek.
  • Német és norvég turisták is vannak az isztambuli robbanás sebesültjei között.
  • Válságtanácskozást hívott össze a török miniszterelnök.

Nagy erejű robbanás rázta meg kedden Isztambul egyik központi, turisták körében közkedvelt terét; a helyi média szerint többen megsebesültek az egyelőre ismeretlen eredetű detonációban, a jelentések halottakról is hírt adtak.

Öngyilkos merénylet lehetett

Többen életüket vesztették az Isztambul egyik központi terén történt robbanásban a Habertürk tévé szerint, míg a TRT török állami televízió öngyilkos merényletről beszél.

A TRT információját több szemtanú megerősítette, de a hatóságok egyelőre nem mondtak semmit a robbanás eredetéről.

A robbanás a metropolisz európai oldalán, a Sultanahmet negyedben, a Kék mecsethez és a Hagia Sophia múzeumhoz közeli téren történt helyi idő szerint fél tizenegy körül. A rendőrség azonnal lezárta a környéket, rohamkocsik érkeztek a helyszínre.

Egy éppen munkába igyekvő szemtanú elmondta, hogy különös, ijesztő hangot hallott, majd robbanás rázta meg az óvárost.

Sok áldozat van

Legalább tízen vesztették életüket, tizenöten pedig megsebesültek a kedden történt robbanásban a metropolisz kormányzósága szerint.

A hivatalos közlemény szerint a tűzszerészek és a rendőrök a helyszínen vizsgálják, mi okozhatta a robbanást, és kik felelősek érte. A TRT török állami televízió továbbra is öngyilkos merényletről beszél.

Német és norvég turisták is vannak az isztambuli robbanás sebesültjei között – közölte a CNN Türk török tévécsatorna. A sajtóértesülések szerint a sebesültek között – akiket egy közeli kórházba szállítottak – hat német turista van.

A Sultanahmet tér közelében találhatóak Isztambul legnépszerűbb turistalátványosságai, úgymint a Kék mecset, a Hagia Sophia múzeum, a Yerebatan Sarayi néven ismert bizánci víztározó és az egykori szultáni palota, a Topkapi Sarayi.

A német külügyminisztérium kedden arra figyelmeztette állampolgárait, hogy a városban kerüljék el a turistalátványosságok környékén a nagyobb csoportosulásokat. A tárca szerint Törökországban terrortámadásokra és erőszakos összeütközésekre kell számítani.

Válságtanácskozást hívott össze a török miniszterelnök

Válságtanácskozást hívott össze Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a keddi isztambuli robbanás ügyében Ankarában.

A kormányfő a legfontosabb belbiztonsági tisztségviselőket, köztük Efkan Ala belügyminisztert, valamint Hakan Fidant, a török titkosszolgálatok (MIT) vezetőjét várja a tanácskozásra – közölte egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

A robbanás okát még vizsgálják. A TRT török állami televízió szemtanúkra hivatkozva öngyilkos merényletről beszél, és a CNN Türk tévécsatorna szerint a rendőrség is ebből a feltételezésből indul ki.

Ez a legnépszerűbb elmélet a török kormánykörökben is.

„Azt gyanítjuk, hogy terrortámadás történt” – mondta az AFP francia hírügynökségnek egy kormányzati tisztségviselő.

Kitekintő / MTI

Friss hírek