Bolíviát elkerüli a jobboldali fordulat

Bolívia alelnöke, Álvaro García Linera szerint az argentin és venéz jobboldali fordulat nem lesz hatással a bolíviai kormányra. Ugyan aggodalmát fejezte ki a végbement változásokkal kapcsolatban, de felhívta a figyelmet arra, hogy „a társadalmi juttatások máris csökkentek” az említett országokban.

Bolívia alelnöke, Álvaro García Linera egy La Paz-i sajtótájékoztatón elmondta, szerinte a baloldal veresége Argentínában és Venezuelában nem lesz hatással az országra, mert minden egyes nemzet különböző, eltérő körülményekkel rendelkezik. García Linera szerint „napnál világosabb”, hogy Bolíviában teljesen más a helyzet, mint Venezuelában vagy Argentínában, ezért nem törvényszerű, hogy a két ország után Bolíviát is utoléri a jobboldali fordulat. Az utóbbi napokban a bolíviai kormány aggodalmát fejezte ki, valamint számos kritikát fogalmazott meg a konzervatív argentin politikus, Mauricio Macri novemberi elnökválasztáson, valamint a venéz ellenzék parlamenti választásokon aratott győzelmével kapcsolatban.

Az alelnök felhívta a bolíviai sajtó figyelmét arra, hogy ezekben az „új latin-amerikai kormányokban” csökkent a társadalmi támogatások mértéke az utóbbi napokban; külön említette az ártámogatások eltörlését a villamosenergia-szolgáltatás területén. Felidézett emellett egy, a The Washington Post-ban nemrég megjelent cikket, amely a bolíviai elnököt, Evo Moralest „Dél-Amerika legintelligensebb szocialista politikusaként” emlegeti. García Linera helytállónak találja az elnevezést, hiszen – elmondása szerint – a bolíviai államfő sikeresen leküzdötte a „forradalmi változások ellen irányuló nemzetközi és nemzeti törekvéseket”, valamint sikeres és eredményes gazdasági modellt épített ki.

Morales legutóbb egyébként akkor került nemzetközi reflektorfénybe, amikor pártja az elnök korlátlan újraválasztását lehetővé tevő alkotmánymódosítási javaslatot a Star Wars jeleneteivel kezdte népszerűsíteni december végén.

Gál Jolán

Friss hírek