Nincs elég oltóanyag Szlovákiában

Nincs elegendő oltóanyag a gyerekek kötelező védőoltásához – állítja a Magánorvosok Társasága (ASL AR) abban a nyílt levélben, melyet a héten küldtek el a kormányfőnek, Robert Ficónak, tudósít az Új Szó.

A levélt aláíró orvosok a probléma gyors megoldását sürgetik, mert az oltóanyagok hiánya állításuk szerint veszélyezteti a gyerekek életét és egészségét. Néhány orvos már június elején figyelmeztette Viliam Čislák egészségügy-minisztert az oltóanyagok hiányára. „A helyzet az év második felében sem javult, épp ellenkezőleg” – áll a levélben. Marián Šóth, az ASL AR elnöke szerint jelenleg „abszolút hiány” van az oltóanyagokból, ami rendkívül negatív hatással lehet a gyermekek egészségére és növeli az oltással megelőzhető betegségek előfordulásának kockázatát.  Čislák elmondta: a minisztérium mindent megtesz a probléma megoldásáért, állandó összeköttetésben áll a gyártókkal és a szállítókkal. Hozzátette: az oltások hiánya jelenleg összeurópai probléma. Visszautasította azt a felvetést, hogy szükséghelyzet állna fenn. A Sme napilap információi szerint főként az  Infanrix hexa és a Priorix nevű oltóanyagokból van hiány. Előbbi a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés és a gyermekbénulás ellen van, utóbbi a kanyaró, a mumpsz és a vérhas ellen.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »