Van remény a menekültválság enyhítésére

  • Az európai helyzet csak egy kis szelete a migráció globális jelenségének.
  • Az ENSZ főtitkár-helyettese szerint enyhülhet az Európát érintő válság, hiszen már zajlanak tárgyalások a szíriai polgárháború kapcsán.
  • A migráció „hosszú időre a nemzetközi politikai napirend része lesz” – mondta Jan Eliasson.
  • „A mai összetett, globalizált világban egy jó nemzetközi megoldás minden egyes államnak nemzeti érdeke.”

A szíriai válság rendezésével kapcsolatos nemzetközi tárgyalások előremozdulása reményt ad azt illetően, hogy enyhülhet a közel-keleti országban dúló polgárháború által kiváltott európai menekültválság – közölte Jan Eliasson, az ENSZ főtitkár-helyettese.

A tárgyalások „megindultak”, és „nagyszerű lenne, ha előrelépéseket tudnánk elérni most, különösen a menekültügyi fronton kialakult válság idején” – mondta Eliasson a Reuters hírügynökségnek adott interjújában csütörtökre virradó éjjel, az Európai Unió és afrikai országok máltai migrációs csúcsán.

A világszervezet főtitkár-helyettese mindazonáltal azt is hangsúlyozta, hogy az európai helyzet csak egy kis szelete a migráció globális jelenségének. Egyúttal felvetette, hogy az érintett kormányoknak meg kellene próbálniuk ezt a folyamatot egy hosszú távú fejlődési lehetőségként értékelni.

A migráció „hosszú időre a nemzetközi politikai napirend része lesz”, a kérdés az, hogy az érintett országok problémaként tekintenek rá, vagy „felismerik a benne rejlő kihívást és lehetőséget” – fogalmazott Jan Eliasson. Bár elismerte, hogy tagadhatatlanul komoly nehézségeket okoz a migrációs helyzet kezelése, kiemelte, hogy a hosszú távú európai demográfia folyamatok fényében szükség lehet az EU-n kívüli munkaerő beáramlására.

„A mai összetett, globalizált világban egy jó nemzetközi megoldás minden egyes államnak nemzeti érdeke” – fogalmazott az ENSZ főtitkár-helyettese.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »