Eddig több, mint egymillió migráns jött idén Európába

A Frontex legfrissebb adatai szerint január és október között 1,2 millió tiltott határátlépésre derült fény az EU külső határain, ami a 2014-es év egészében regisztrált szám négyszerese. Ebből nagyjából 500 ezer tiltott határátlépést észleltek a szerb-magyar és a szerb-horvát határon.

Az idei év minden korábbi rekordot megdöntött a migránsok és az EU külső határain történt illegális határátlépések számának tekintetében. Az EU külső határőrizeti ügynöksége, a Frontex friss adatai szerint az észlelt tiltott határátlépések száma az EU külső határain január és október között elérte az 1,2 milliós nagyságrendet. Ez a szám a négyszerese annak a 282 ezernek, amit 2014 egészében mértek.

A Frontex legújabb jelentésében arra is rámutat, hogy a romló időjárási körülmények dacára idén októberben több mint 150 ezer ember kelt át Törökországból Görögországba, vagyis a 2014 hasonló időszakában regisztrált 8 500 fő sokszorosa.

Ennek közvetlen továbbgyűrűző hatásaként az EU nyugat-balkáni külső határain (elsősorban a szerb-magyar, illetve a szerb-horvát határon) január és október között mintegy félmillió tiltott határátlépést regisztráltak a Frontex adatai szerint.

A nyugat-balkáni menekültútvonal stabilizálására létrehozott folyamat keretében kedden harmadszor egyeztettek videokonferencián az érintett 11 ország és az Európai Bizottság kapcsolattartó személyei, hogy megvitassák az október végén elfogadott 17 pontos cselekvési terv végrehajtásának állását.

A Frontex tájékoztatása szerint az általa igényelt 775 rendőrtisztből és határőrből a tagállamok eddig csak 320 főt ajánlottak fel, akiket több lépcsőben a szükségleteknek megfelelően vezényelnek majd a helyszínekre. A Poszeidón tengeri művelet kiszélesítésének keretében a Frontex eddig 114 tagállami szakértőt telepített Leszboszra és más görög szigetekre a helyi hatóságokat segítendő az újonnan érkező migránsok beazonosításában, regisztrációjában és a tőlük történő ujjlenyomatvételben.

Közülük 37 rendőrtisztet vezényeltek a leszboszi befogadó állomásra (hotspotra), ahol a Frontex kísérleti alapon egy olyan projekten dolgozik, ami felgyorsítaná a menekültek regisztrációját, lecsökkentve ezzel a várakozási időt és megnyitva az utat a menedékkérők más tagállamokba történő áthelyezése előtt.

A videokonferencián Szlovénia is tájékoztatást adott a Horvátországgal közös határán tervezett intézkedésekről. Bár a Bizottság egyeztetésről kiadott közleménye nem említ részleteket, minden bizonnyal a szlovénok által tervezett kerítés kérdése állt a középpontban.

A Szlovénia által kért 400 rendőrtisztből még mindig csak 182 foglalta el helyét a szlovén-horvát határon, és további 114 személy felajánlásáról folynak egyeztetések. A kapcsolattartó személyek szerint a következő napokban további kétoldalú felajánlások várhatók. Egyes információk szerint Magyarország körülbelül 30 rendőrtisztet készül a misszió keretében a szomszédos országba vezényelni.

A kapcsolattartó tisztek következő videokonferenciájára november 19-én kerül sor.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »