Kisebbségi akciótervet készítenek Szlovákiában

A kisebbségek képviselőivel, civil szervezetekkel és kormányzati tisztviselőkkel tárgyaltak tegnap a pozsonyi kormányhivatalban a kabinet által februárban elfogadott emberi jogi stratégia kisebbségi akciótervéről, írja az Új Szó.

Az emberi jogi stratégia különféle akciótervek kidolgozásával számol, amelyek az egyes emberi jogi és kisebbségi területeket fednék le. Ezek egyike a kisebbségi akcióterv, amelynek előkészítésében egy öttagú kisebbségi munkacsoport is részt vesz. Ebbe a munkacsoportba a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalával folytatott konzultáció alapján a kormányhivatal három személyt nevezett ki a magyar kisebbség képviseletében, Hodossy Katalint, Horony Ákost és Tamás Erzsébetet. Tokár Géza, a Kerekasztal szóvivője a hétfői workshop kapcsán lapunknak elmondta, a kormányhivatal a minisztériumokkal való egyeztetés után szinte teljesen átdolgozta a kisebbségi munkacsoport javaslatát, és egy saját, konkrétumoktól mentes verzióval állt elő. „A minisztériumok képviselői a workshopon jelezték, még ezt a felhígított verziót is szűkíteni szeretnék” – magyarázta a Kerekasztal szóvivője. A februárban elfogadott emberi jogi stratégia akkor nyerné el valódi értelmét, ha konkrét akciótervek által valósulhatna meg, fejtette ki lapunknak Petőcz Kálmán, a kormány emberi jogi, nemzeti kisebbségi és nemi egyenlőségi tanácsának alelnöke. „Az eddig előkészített javaslatok azt mutatják, továbbra sincs meg a politikai akarat, hogy az emberi jogi kérdésekre valós megoldások szülessenek. Ez nemcsak a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatban mondható el, hanem a további tabutémáknak nevezhető ügyekben is, mint amilyen a melegjogi kérdés vagy a jogállamiság problémája” – mondta Petőcz.A mostani egyeztetést követően várhatóan decemberben újra tárgyalóasztalhoz ülnek a kormány és a kisebbségek képviselői, hogy folytassák az akcióterv kidolgozását.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »