A szlovének is kerítésépítésen törik a fejüket

  • Miro Cerar szlovén miniszterelnök azzal vádolta meg Horvátországot, hogy nem kezeli „európai módon” a migrációs válságot.
  • A miniszterelnök egy interjúban elárulta, elképzelhető, hogy kerítést húznak fel a szlovén-horvát határon, amennyiben Németország és Ausztria lezárja a határait
  • Zoran Milanovic azt tanácsolta szlovén kollégájának, hogy tegyék ugyanaz, amit ők: szállítsák az osztrák határra a menekülteket.

A kormányfő az éjjeli interjúban élesen támadta Horvátországot és azzal vádolta meg, hogy nem kezeli „európai módon” a migrációs válságot. Cerar ezért nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy kerítést épít a szlovén-horvát határon.

„Ez is egy opció” – mondta, majd hozzáfűzte: de a helyzetre először európai megoldást próbálnak találni. A kormányfő úgy véli: ha Németország és Ausztria lezárja határait a migránsok előtt, Szlovéniának sem lesz más választása, de hozzátette, hogy egyelőre nincs erre utaló jel.

Cerar bízik abban, hogy a vásárnap tartandó EU-csúcson sikerül valamilyen megállapodást találni a problémára. Zoran Milanovic horvát kormányfő visszautasította a szlovén bírálatokat, hogy Zágráb nem lenne szolidáris és nem tartaná be ígéreteit.

Milanovic azt üzente Szlovéniának, tegye ugyanazt, mint Horvátország, Ljubljana szállítsa az osztrák határra a migránsokat. A magyar-horvát zöldhatár múlt péntek éjféli lezárása után Zágráb életbe léptette a C-tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet őket a magyar határra.

Annak ellenére, hogy Szlovénia kijelentette, mindössze 2500 embert tud fogadni naponta, Horvátország ezt a kérését nem tartja tiszteletbe. Még korábban csak a megbeszélt határátkelő helyekre szállította a migránsokat, jelen esetben az illegális bevándorlók többségét a zöldhatár felé irányítja, több ezret naponta.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »