Menekültek: a horvát miniszterelnök megint kiosztotta a magyarokat

Kiborult a horvát miniszterelnök a közös visegrádi katonai jelenlét miatt.Zoran Milanovic az EU állásfoglalását fogja kérni.Szerinte „túlmegy a józan ész határán” a magyar fellépés.A közelgő horvát választások miatt nehéz most józan nyilatkozatot találni déli szomszédunknál.

Zágráb kérni fogja az Európai Unió (EU) állásfoglalását a horvát-magyar határon felállított kerítés és a visegrádi négyek katonainak jelenléte miatt – mondta Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a N1 kereskedelemi televízió Pressing című műsorában. Milanovic felhívta a figyelmet arra, hogy a migránsok Németországba akarnak menni vagy Ausztriába, nem pedig Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba, mint ahogy Horvátországba és Szlovéniába se akarnak utazni. A kormányfő kiemelte: Angela Merkel német kancellár véleménye az volt, hogy a drótkerítés destabilizálná a Balkánt. A horvát miniszterelnök szerint így gondolkodnak azok az igazán nagy államvezetők, akik felelősségteljesen vezetik Európát, és ha kell, felvállalják a felelőséget is.

„Erre megtörténik a következő: Magyarország, Csehország és Szlovákia katonákat küld a horvát-magyar határra” – jegyezte meg a kormányfő a kedden késő este sugárzott interjúban. (Magyarországra 21 cseh katona, ötven szlovák rendőr és egy lengyel helikopter érkezik, hogy segítséget nyújtsanak a schengeni határ őrzésében).

A horvát miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az országok ugyanúgy a NATO és az EU tagjai, mint Horvátország. „Ennél ostobább dolgot még nem hallottam”- jelentette ki. „Az EU-csúcson határozottan kérni fogom az unió állásfoglalását az ügyben, és a NATO-főtitkárral is beszélni fogok” – jelentette ki Milanovic. A miniszterelnök szerint nem arról van szó, hogy Horvátország fenyegetve érezné magát, de szerinte ez túlmegy a „józan ész határán”.

Milanovic felhívta a figyelmet, hogy Ausztria és Németország, amelyek inkább célpontjai az illegális bevándorlóknak, és amelyek a horvát-szerb háború alatt megnyitották határaikat a horvát menekültek előtt, továbbá önzetlenek voltak velük. „Leginkább most mégis azok kiabálnak, akik egyáltalán nem fontosak ebben történetben” – mondta. „Ha a visegrádi négyek meg akarják védeni Európát az iszlámtól, küldjenek hajókat Görögországba” – üzente a horvát kormányfő.

Zoran Milanovic korábban többször kijelentette, hogy ő Ausztriával és Németországgal akar „egy csapatban játszani”. A horvát kormányfő ehhez most hozzátette, hogy országa „turista célpont, nyitott ország, és ha már valakihez igazodnia kell, akkor a legjobbakhoz kíván igazodni, Németországhoz és Ausztriához”.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »