Argentin elnökválasztás: Scioli nehezen kerülheti el a második fordulót

Egy múlt vasárnap kiadott közvélemény-kutatás szerint az eddig vezető Daniel Scioli közel van a 40 százalékos szavazói támogatottsághoz.

Az argentin elnöki pozícióért induló Daniel Scioli (FPV), Mauricio Macri (Cambiemos), és Sergio Massa (UNA) a három legesélyesebb jelölt a hat közül. Egy október elején végzett közvélemény-kutatás szerint, amelynek keretében országszerte 1838 embert kérdeztek meg – és amely kizárja azokat a szavazókat, akik még bizonytalanok a döntésükben – az előzetes szavazati hajlandóság a következőképpen alakul: Daniel Scioli 37,1 százalék, Mauricio Macri 26,2 százalék, Sergio Massa 20,1 százalék. Amennyiben a még vacilláló választók szándékait is figyelembe vesszük, ezek az arányok sorrendben: 38,5-41 százalék, 27,5-30 százalék, és 21-23,5 százalék.

Bár a számok azt jelzik, hogy a jelenlegi elnök, Christina Fernández de Kirchner pártjának színeiben induló Scioli – aki támogatottságának jelentős részét a Christinához hű szavazóktól kapja – magasan vezet versenytársaihoz képest, azonban ahhoz, hogy elkerülje a második forduló kiírását a szavazatok 45 százalékára lesz szüksége, vagy elegendő a 40 százalék is, viszont abban az esetben a szavazatkülönbségnek minimum tíz százalékpontnak kell lennie a második helyezettel szemben. Nagyon kevésen múlik Scioli elsöprő győzelme a két hét múlva esedékes első fordulóban, azonban néhány felmérés azt mutatja, hogy az ellenzék összefogása esetén biztosított a második forduló. Ez esetben november 22-én rendezik meg a második választási fordulót.

Gál Jolán

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »