Választások Argentínában: Lula is Kirchner jelöltjét támogatja

Az október 25-i választáson Argentínában hat jelölt indul az elnöki pozícióért, ebből a két legesélyesebb: Buenos Aires tartomány kormányzója, Daniel Scioli, valamint a főváros polgármestere, Mauricio Macri.

Argetínában 2015. október 25-én választják meg a jelenlegi elnök, Christina Fernández utódját. Hatan jelöltették magukat a pozícióra: a legesélyesebb közülük Daniel Scioli (FPV), Buenos Aires tartományi kormányzója. Scioli a brazil ex-elnök, Lula da Silva támogatását is élvezi:  Lula szerint ő lenne a legmegfelelőbb elnök a jelöltek közül, mert jó kapcsolatot tudna fenntartani Argentína és Brazília között, Brazíliában a partnert látná és nem az ellenséget, valamint elősegíthetné a két ország közötti politikai, kereskedelmi és tudományos kapcsolatok fejlesztését.

Sciolit követi a főváros jelenlegi polgármestere, Mauricio Macri (Cambiemos), és Sergio Massa (UNA), akinek azonban – az előzetes közvélemény kutatások alapján – csak körülbelül húsz százalékos támogatottsága van. A másik három jelölt még kevesebb szavazattal számolhat: Margarita Stolbizer (Progresistas), Nicolás del Caño (Frente de Izquierda), valamint Adolfo Rodríguez Saá (Compromiso Federal) kevély eséllyel indulhatnak az elnökválasztáson.

Akik között tehát igazából el fog dölni, hogy ki lesz az elnök, az Scioli és Macri. Eddig Scioli vezet, de ahhoz, hogy elkerülje a választás második fordulóját, a leadott szavazatok legalább 45 százalékára lesz szüksége az első fordulóban, vagy a szavazatok negyven százalékára, viszont ebben az esetben legalább tíz szavazatkülönbségnek kell lennie a sorrendben második jelölthöz képest ahhoz, hogy ne írjanak ki második fordulót.

A választási kampány alatt felmerült annak a lehetősége, hogy mind a hat jelölt részvételével elnöki vitát tartsanak, ilyen azonban a katonai kormányzás vége óta (1983) nem tudott létrejönni. Jelen esetben Daniel Scioli „szabotálta” a teljes létszámú elnöki vita létrejöttét: mindenek előtt egy törvényi alap létrehozását követeli az elnöki vita szabályairól, követelményeiről, és kereteiről. Egyesek szerint viszont attól tart, hogy kommunikációs képességeit meghaladja egy élőben közvetített politikai vita. Így azonban, hogy a legesélyesebb jelölt nem kíván részt venni a találkozón, a média érdeklődése is alábbhagyott. Kollektív megnyilvánulások helyett tehát csak a jelöltek külön nyilatkozatait olvashatjuk; Scioli például elmondta, hogy nem kíván átfogó rendszerváltást végrehajtani megválasztása esetén, Sergio Massa pedig – akitől igen sokat várnak a második forduló esetén – céljai között említi a korrupció és az infláció elleni küzdelmet, valamint a hagyományos kereskedelmi partnerek felé való közeledést, így tehát a Mercosur tagállamokkal és az Európai Unióval való kapcsolatok fellendítését.

A választási kampány eddig nem haladt zökkenőmentesen: a Tucamán tartományban történt incidens után (amelynek során több mint negyven szavazócédulákkal teli dobozt égettek el) általánosan megrendült a bizalom a szavazások törvényszerűségében. Éppen ezért további húsz intézkedést vezetnek be amelyek az átláthatóság és a törvényszerűség javítását célozzák. Emellett az Argentin Katolikus Egyház is felszólította a jelölteket a szabályok betartására, valamint azt kérte tőlük, hogy egyértelműen fejezzék ki a céljaikat, javaslataikat, végül reményét fejezte ki, hogy a választásokat nem árnyékolja majd be az erőszak és az intolerancia, valamint, hogy az emberek szuverén döntését tiszteletben fogják tartani. 

Gál Jolán

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »