Argentin választások: a fő esélyes nem vett részt az elnöki vitán

Vasárnap tartották Argentínában az elnöki vitát, amelyen az összes jelölt részt vett, egy kivételével: a kirchnerista Daniel Scioli, aki bár eddigi állás szerint a legjobb eséllyel indul, mégis a távolmaradás mellett döntött.

Scioli egy interjúban azzal indokolta döntését, hogy az ilyen viták gyakran agresszív hangvételt ütnek meg, amely nem koherens a közvélemény elvárásaival. A megjelent jelöltek viszont úgy gondolták, hogy a vitán való jó szereplése további szavazatokat fog hozni nekik. A vitán, amelyet a televízió is közvetített, a jelöltek konfrontáció nélkül újra ismertették politikai programjaikat, mindazonáltal nem mélyedtek el olyan érzékeny témákban, amelyek a gazdasággal vagy a társadalommal kapcsolatosak.

Scioli ugyan továbbra is vezeti a szavazati hajlandósági listát, de azzal, hogy nem jelent meg az elnöki vitán, nagyon nehezen fogja tudni elkerülni a második választási forduló kiírását. Egy ugyancsak vasárnap kiadott felmérés szerint Sciolinak 38,6%-os, Macrinak 27,9%-os, Sergio Massának pedig 21,5%-os a támogatottsága.

Scioli távolmaradását Sergio Massa a tisztelet hiányaként értékelte, és az ellenzékkel összefogva egy második elnöki vita megrendezését javasolják. Abban azonban még nem született megállapodás, hogy mikor kerüljön rá sor: az első választási forduló előtt vagy után. Sergio Massa reméli, hogy „még október 25-e előtt sikerül megtartani a második vitát, és, hogy azok is megértik, milyen fontos az embereknek, hogy a jelöltek összehasonlítása után válasszanak, akik eddig nem értették” – utalt Scioli magatartására Massa. Mauricio Macri szerint negatívan fog hatni Sciolira a vitától való elmaradás, a második elnöki vita kiírását pedig Margaritha Stolbizer is támogatja. Az ellenzék tehát egyre inkább ragaszkodik egy újabb találkozó megrendezéséhez, Scioli azonban még nem reagált a felvetésre.

Gál Jolán

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »