Kerry: Meg kell kezdeni a tárgyalásokat Aszad távozásáról

Az amerikai álláspont némiképp mérséklődött, amennyiben Aszad távozását egy, a politikai átmenetet megvalósító tárgyalássorozat keretében szeretné szabályozni. Kerry szerint Oroszországnak és Iránnak is nagyobb szerepet kellene vállania abban, hogy rábírják Aszadot a tárgyalások megkezdésére.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, John Kerry szombaton kijelentette, Aszadnak mennie kell. Ugyanakkor távozásának pontos időpontját tárgyalások útján kell meghatározni, írja a Reuters. Az amerikai álláspont tehát továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Aszad elvesztette legitimitását, és semmi esetre sem maradhat az ország élén. A kijelentésben azonban mindenképpen figyelemre méltó, hogy egy jóval mérsékeltebb hangnem jelenik meg azáltal, hogy nem Aszad azonnali távozását követeli, hanem egy tárgyalásos folyamatban kellene dönteni utódlásáról.

Philip Hammond brit külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után Kerry felszólította az iráni és az orosz vezetést, hogy szíriai befolyásukat kihasználva gyakoroljanak nyomást Aszadra annak érdekében, hogy tárgyalások kezdődhessenek a politikai átmenetről. A külügyminiszter hozzátette, az Egyesült Államok üdvözli Oroszország az Iszlám Állam elleni hatékonyabb fellépését, ugyanakkor az egyre nagyobb problémát jelentő menekültválság miatt közös nevezőre kellene jutni Szíria ügyében, és mihamarabb megkezdeni a politikai változást elősegítő tárgyalásokat. 

„El kell jutnunk végre a tárgyalások szakaszába. Mi ezt szeretnénk, és reménykedünk abban, hogy Oroszország, Irán és más, a térségben befolyással rendelkező állam is segíteni fog”, fogalmazott Kerry, majd hozzátette: „Mi felkészültünk a tárgyalások megkezdésére. De vajon Aszad felkészült? Vagy Oroszország készen áll Aszadot a tárgyalóasztalhoz ültetni?”

A külügyminiszter Aszad távozásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „az elmúlt másfél évben mindig elmondtuk, Aszadnak mennie kell, azonban, hogy mikor és milyen körülmények között, arról meg kell hozni a megfelelő döntéseket. Ennek nem feltétlenül azonnal kell megtörténnie, egy folyamatra van szükségünk, amelyben mindegyik fél egyetétésre jut abban, hogy hogyan lehetne ezt a legjobban megvalósítani.”

Philip Hammond brit külügyminiszter a tárgyalások után kijelentette, hogy Aszad nem lehet részese hosszútávon az ország vezetésének, de „távozásának módját és idejét politikai tárgyalások útján kell eldönteni.” Európa több vezető politikusa az elmúlt hetekben jóval békülékenyebb hangnemet üt meg Aszaddal kapcsolatban, amelyről itt írtunk bővebben, Hammond utóbbi nyilatkozatai szintén ebbe az enyhülő hozzáállásba illeszthetők be. 

A brit külügyminiszter ugyanakkor aggodalmát fejezte ki aziránt, hogy a szíriai polgárháború Oroszország egyre növekvő katonai szerepvállalása miatt még bonyolultabbá vált. „Szíria ügyét még szélesebb kontextusban kell most már megvitatnunk, figyelembe kell vennünk a migrációs problémát, a humanitárius válságot, és az Iszlám Állam legyőzésének szükségességét is.”

A több mint négy éve zajló polgárháború lezárása valóban időszerű lenne már, és a tárgyalások mihamarabbi megkezdése minden fél érdekében áll. Ugyanakkor az Aszadhoz való viszony komoly törésvonalat jelent az Egyesült Államok, illetve Oroszország és Irán között, nem beszélve az Öböl-menti monarchiákról és Törökországról. Washington hiába nem kívánja szolgálni Aszad hatalom maradását, vajmi kevés esély van arra, hogy Irán és Oroszország támogatna egy ilyen javaslatot.

Káply Mátyás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »