Csak az emberek harmada elégedett Ficóval

Csak az emberek harmada ért egyet a kormány menekültpolitikájával, derül ki a Felhívás az emberségre nevű kezdeményezés által rendelt internetes közvélemény-kutatásból. Minderről az Új Szó számolt be.

Annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben az interneten szinte mindenki erről beszél, a menekültkérdés csak az ötödik a fontossági sorrendben. A megkérdezettek 68 százaléka nem értene egyet azzal, hogy lakóhelyén menekülttábort építsenek, csak 16 százaléknyian választoltak a feltett kérdésre igennel. Ha már nem közvetlenül a megkérdezett által lakott településen épülne a tábor, az emberek megengedőbbek: 26 százalékuk egyetért azzal, hogy Szlovákia menekülteket fogadjon be, s hogy az ország új otthonuk legyen. 56 százaléknyian viszont elutasítók voltak ebben a kérdésben is, 18 százaléknyian nem tudtak válaszolni. Sieť: igen

Pártpreferenciák alapján a Sieť választói között van a legtöbb menekültbefogadás-párti (40% igen, 40% nem), meglepetésre a második helyen az Egyszerű Emberek állnak (30% igen, 50% nem), majd az SaS következik (25% igen, 51% nem). A migránsok befogadását leginkább a Smer (12% igen, 65% nem), valamint az SNS választói (10% igen, 61% nem) utasítják el – a Híd választóinak 60 százaléka utasítja el a menekültek befogadását. A magyar pártok esetében az eredmény ugyanakkor kevésbé releváns, ugyanis a kutatásban csak a megkérdezettek 4,2 százaléka volt magyar nemzetiségű (az összes válaszadó között 3,8%-nyi hidas, 0,8%-nyi MKP-s választó volt, utóbbi párttábor adatait ezért fel sem tüntették). „Bamba unió”

Egy másik szlovákiai kutatás is a migránsokkal foglalkozott. A szlovákiai lakosság elsöprő többsége elégedetlen az Európai Unió menekültpolitikájával – derül ki a European Analytical Center által szeptember elején végzett közvélemény-kutatásból. „Elégedett vagy elégedetlen ön azzal, ahogy az EU a menekültkrízis megoldásához viszonyul?” – tették fel a kérdést a kutatók, az emberek 83 százaléka pedig nemmel válaszolt. Ezek többsége (47%) határozottan elégedetlen, 36 százaléknyian az „inkább elégedetlen” választ adták meg. A menekültválság kezelésével csak a megkérdezettek 0,6 százaléka volt maradéktalanul elégedett. Kérdéses ugyanakkor, mit értettek a felmérésben részt vevők az EU migránspolitikája alatt, ugyanis az uniós tagállamok hónapok óta nem tudnak dűlőre jutni egy sor fontos kérdésben, hetek óta vitáznak pl. a menekültkvóták bevezetésén. A közvélemény-kutatás során azt is megkérdezték, hogy mit gondolnak az emberek a menekültkérdésnek az unió jövőjére kifejtett hatásáról: „az eltérő hozzáállások miatt széteshet az EU”? Erre a kérdésre a felmérés résztvevőinek 36 százaléka felelt igennel, 54 százalékuk pedig nemmel válaszolt. A kutatás során 1135 résztvevőt kérdeztek meg.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »