Menekültkvóta: Berlin lehetséges nyomásgyakorlásról beszél

Beszélni kell a nyomásgyakorlás eszközeiről – jelentette ki Thomas de Maiziere német belügyminiszter kedden a menekültkvóták ügyével kapcsolatban a ZDF német országos köztelevízióban.

Az uniós tagállamok belügyminisztereinek hétfői brüsszeli üléséről szólva Thomas de Maiziere kiemelte: „messze van” a megállapodás a menekültek tagországok közötti elosztására szolgáló, nem szükséghelyzeti, hanem állandó, „tartós elosztási kvótáról”.

Hozzátette: az elképzelést elutasító országokkal „nem történik semmi, hiszen a menekültek elkerülik őket, és ezért beszélnünk kell a nyomásgyakorlás eszközeiről”.

Kiemelte: „gyakran olyan országokról van szó, amelyek sok strukturális támogatást kapnak az Európai Uniótól”.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének részéről szerinte helyes felvetés, hogy beszélni kell arról, hogy az érintett országok viszont „kevesebb strukturális támogatást” kapnak.

A konzervatív CDU politikusa elmondta: a menekültválság kezelése „Magyarországon, Ausztriában és Németországban természetesen már túl késő”, mert a „problémák a válságövezetekben, Törökországban és Görögországban vannak”.

Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a „görögök egyszerűen továbbterelik” a menekülteket Európa belseje felé – hangoztatta a német belügyminiszter.

Hozzátette: a görög kormány hétfőn jelezte az első alkalommal, hogy hajlandó „várakozási övezetek” – uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok, úgynevezett hot spotok – kialakítására, az együttműködésre az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR), és első alkalommal kért segítséget is az EU-tól.

Leszögezte: Görögország a „döntő pont”, ahol a menekültválság kezelésével gyorsan enyhíteni lehet a terheket.

Hétfőn a brüsszeli ülés után a miniszterek tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg uniós nagykövetsége közölte, hogy az uniós tagállamok többségének belügyminiszterei elvi megállapodásra jutottak az eddigi 40 ezren túl további 120 ezer menedékkérő elosztásáról a tagországok között, bár a tervet nem támogatta mindenki.

Kitekintő / MTI

Friss hírek