Moszkva folytatja a fegyverszállításokat Damaszkusznak

Az orosz külügyminiszter beismerte, ami eddig is nyílt titok volt.

„Természetesen voltak (orosz) katonai szállítmányok, vannak és lesznek is. Szükségszerű, hogy orosz szakértők is kísérjék őket, akik segítséget nyújtanak a katonai eszközök üzembe helyezéséhez, és kiképezik a szíriai személyzetet a fegyverek használatára” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap az orosz közszolgálati tévében. Moszkva, tette hozzá, folytatni fogja a fegyverszállításokat Damaszkusznak.

Lavrov szerint országa ugyanúgy fog segíteni a szíriai vezetőknek, mint ahogyan Irak vagy más országok vezetőinek segít, amelyek terrorfenyegetéssel szembesülnek. Hozzátette, hogy a Szíria és Irak nagy területeit elfoglaló Iszlám Állam Libanonban, Jemenben, Afganisztánban és Líbiában is gyökeret eresztett. Az ellene folytatott harcból pedig Lavrov szerint képtelenség kizárni a szíriai hadsereget, mert ez leghatékonyabb erő. Keményen bírálta a nyugati országokat amiatt, hogy Damaszkusz jóváhagyása nélkül indítottak légi hadjáratot az Iszlám Állam ellen.

A közelmúltban több nyugati lap is azt írta, hogy orosz katonák harcolnak Szíriában. Több olyan kép és felvétel látott napvilágot, amelyeken feltételezett orosz haditechnikai eszközök láthatóak harc közben. Egyes hírforrások már egy készülő orosz beavatkozásról cikkeztek. Moszkva először nem kommentálta ezeket az értesüléseket, de a minap elismerte, hogy fegyvereket szállít Basar Aszad kormányának, és „évek óta” orosz katonák tartózkodnak Szíriában, hogy segítséget nyújtsanak az odaérkező katonai eszközök használatának elsajátításában.

MTI

Friss hírek