Ha Románia alkalmas menekültek befogadására, akkor alkalmas a schengeni tagságra is

Ha Románia alkalmas a menekültek befogadására, akkor alkalmasnak kell lennie a schengeni csatlakozásra is – jelentette ki Winkler Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselője a Maszol.ro portálnak nyilatkozva pénteken.

Az EP képviselő annak – az RMDSZ által is támogatott – bukaresti álláspontnak a hátteréről beszélt, miszerint Románia nem fogadja el az Európai Bizottság javaslatát, hogy kötelező kvóták alapján osszák szét a tagállamok között az Európai Unióba érkezett menedékkérőket.

Rámutatott: ugyanazok várják el a szolidaritást Romániától, akik nem tartják méltónak arra, hogy integrálják a schengeni övezetbe. „Szívem szerint egyetértek a kvótarendszerrel, de a szolidaritás legyen kétoldalú” – magyarázta Winkler Gyula, miért szavazott az Európai Bizottság javaslata ellen Strasbourgban.

Az RMDSZ EP-képviselője szerint Romániát és Bulgáriát azért nem engedik be négy éve a belső határellenőrzés nélküli övezetbe, hogy ne teremtsenek folyosót Görögország és az övezet többi állama között.

„Görögországban ugyanis már két évvel ezelőtt volt 600 ezer illegális bevándorló. A schengeni csatlakozásunkat megvétózó államok úgy gondolták, hogy Románia és Bulgária belépésével a kötelezettségeit nem teljesítő Görögország szárazföldi csatlakozást kapott volna az unió többi részéhez. Ezért nem léptünk mi be” – vélte az EP-képviselő.

Winkler Gyula szerint azonban nincs összefüggés a schengeni tagság és a migrációs útvonalak között. „Itt elsősorban az embercsempészek szempontjait kell figyelembe venni: mennyibe kerülnek egyes útvonalak, illetve mennyire vannak megszervezve a csempészhálózatok egyes országokban. Bármennyire kárhoztatjuk is Bulgáriát és Romániát, még mindig könnyebb ma megszervezni Szerbián és Albánián keresztül egy embercsempész-hálózatot. Olaszország és Görögország nem a Schengen-tagság, hanem a földrajzi elhelyezkedése miatt lett frontállam” – állítja az EP-képviselő.

Az Európai Bizottság kvótarendszeréről megjegyezte: nem tudja elképzelni, hogyan lehet majd Romániában elhelyezni olyan menekülteket, akik Svédországba vagy Németországba akarnak menni. „Van elég használaton kívül helyezett laktanya az országban, de nem hiszem, hogy van 6351 olyan migráns, aki Romániába akar jönni” – mutatott rá az RMDSZ politikusa.

Kitekintő / MTI

Friss hírek