Magyarul is feltüntették Kolozsvár nevét az automatákon

Az új kolozsvári jegykiadó automatákon magyarul is feltüntették Kolozsvár nevét – hívta fel a figyelmet szombaton a Muszáj-Musai civil kezdeményező csoport.

A Connect Cluj felirat mellett magyarul is olvasható a város megnevezése, ami a csoport szerint áttörést jelenthet a polgármesteri hivatal gyakorlatában, a városháza ugyanis eddig csak rendezvények (Európai Ifjúsági Főváros, Untold Fesztivál, stb.) esetében élt a többnyelvűséggel.

“A tömegközlekedésben és a közszállítási rendszerben álláspontunk szerint ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb a többnyelvűség, mint az eseményeken, hiszen a kolozsvári magyarok így egész évben, hétköznapjaikban is megtapasztalhatják: ugyanannyira megbecsült polgárai a városnak a városvezetés és a közpénzből fenntartott intézmények számára, mint a román anyanyelvűek. Üdvözöljük azt is, hogy a jegykiadó automaták menürendszere is elérhető lesz magyarul” – olvasható a Muszáj-Musai közleményében.

A csoport szerint ha a városvezetés nem tesz különbséget a magyarok és a románok által befizetett adó között, akkor – az automaták felirataihoz hasonlóan – a nyelvhasználatban se tegyen különbséget. A Muszáj-Musai civil kezdeményezés szerint az ehhez hasonló kezdeményezések vezethetnek el a békés és méltányos együttéléshez.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek