Németország hazahívja Törökországban szolgáló katonáit

A német kormány nem hosszabbítja meg a Törökország déli részén, a szíriai határ közelében szolgálatot teljesítő német katonák küldetését, és fegyverzetükkel együtt kivonja őket a térségből – erősítette meg szombaton a berlini védelmi minisztérium szóvivője.

A szóvivő a Der Spiegel német hetilap online kiadásában közölt hírre reagált.

Szavai szerint a következő hónapokban kivonják a NATO-partner Törökország déli határán telepített Patriot rakétavédelmi rendszert, és hazavezénylik a Bundeswehr ott szolgáló 250 katonáját. Az intézkedést azzal indokolják, hogy Törökországot már nem fenyegeti szíriai támadás veszélye.

A Patriot-egységeket két és fél évvel ezelőtt Törökország kérésére telepítették a térségbe, mintegy 100 kilométerre a szíriai határtól. Feladatuk az volt, hogy az Active Fence (Aktív Kerítés) fedőnevű NATO-küldetés keretében megvédjék Törökországot a polgárháború sújtotta Szíriából érkező esetleges rakétatámadásoktól.

Jelenleg mintegy 250 német katona és két Patriot rakétavédelmi üteg állomásozik a törökországi Kahramanmaras városában. A Bundeswehr mandátuma 2016. január 31-ig szól, és legfeljebb 400 német katona bevetését teszi lehetővé. A missziót régóta viták övezik, többek között azért, mert Törökországot tranzitállomásnak használják a Szíriába igyekvő dzsihadisták.

A török-kurd fegyveres konfliktus újjáéledése miatt a Bundeswehr az utóbbi időben megerősítette a Törökországban szolgáló katonák védelmét. A német katonák számára kijárási tilalmat rendeltek el. Laktanyáikat csak szolgálati célból és csak civil ruhában hagyhatják el. Emellett a török hadsereg is megerősítette az érintett laktanyák őrizetét.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »