Szükség van a NATO erőteljesebb lengyelországi jelenlétére

Katonai díszszemlét tartottak szombaton Varsóban a Lengyel Hadsereg Ünnepe és a varsói csata 95. évfordulója alkalmából, a rendezvényen Andrzej Duda lengyel elnök ismét kijelentette, hogy a NATO erőteljesebb lengyelországi jelenlétére van szükség.

A Tomasz Siemoniak miniszterelnök-helyettes és nemzetvédelmi miniszter mellett álló Andrzej Duda Lengyelország biztonsága növelésének, a lengyel hadsereg további korszerűségének szükségességéről beszélt. Elődje, Lech Kaczynski elnök szellemi örökségére utalva elmondta: olyan országot szeretne, amely „képes a gyengéket megvédeni, és amelynek az erősebbektől nem kell tartania”. Andrzej Duda hangsúlyozta, az ország biztonságát a NATO erőivel együtt biztosítják, a szövetségi jelenlétet erősíteni kell, s erre alkalmat ad a 2016-ban esedékes varsói NATO-csúcstalálkozó.

Andrzej Duda ezzel megerősítette a múlt heti beiktatása óta már több alkalommal megfogalmazott elvárását, miszerint a NATO-nak nem rotációs, hanem állandó lengyelországi katonai jelenlétet kellene biztosítania. Csütörtökön az elnök a Financial Timesnak adott interjújában elmondta: a NATO jelenleg „ütköző országként” kezeli Lengyelországot, amely a szövetség „erős keleti szárnyát kívánja képezni”.

Az ellenzéki jelöltként megválasztott államfő koncepcióját pénteken a kormányzó Polgári Platform soraiból kinevezett Siemoniak miniszter is megerősítette a lengyel közszolgálati rádiónak adott interjúban. Mint mondta, az elnök és a kormány ebben az ügyben azonos hangon beszél. „Ma szükség van arra, hogy a NATO itt cselekedjen” – mondta, hozzátéve, hogy a következő hónapokban Lengyelország „politikai, diplomáciai és sajtóoffenzívát fog folytatni ez ügyben”.

A 900 lengyel katona részvételével tartott, s a legújabb haditechnikát – 150 harcászati járművet, köztük Leopárd és Rosomak harckocsikat, valamint 60 harci repülőgépet és helikoptert – felvonultató szemlét a város szívében fekvő Ujazdowski fasorban a lengyelek ezrei nézték.

Az 1919-1921-es lengyel-orosz háború fordulópontját jelentő varsói csata emlékére a Lengyel Hadsereg Ünnepét 1992 óta tartják meg Lengyelországban, felújítva az ünnep két háború közötti hagyományát. A Nagyboldogasszony ünnepén tetőző, a „visztulai csodának” is nevezett ütközet sikeréhez jelentős mértékben hozzájárultak a csepeli Weiss Manfréd Gyár hadianyag- és lőszerszállítmányai. Az 1920-as magyar katonai támogatás emlékére 2011-ben emléktáblát avattak Varsóban.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »