Tiltakoztak Londonban Cameron megszorítási politikája ellen

Több ezren tiltakoztak szombaton Londonban David Cameron brit miniszterelnök megszorító gazdaságpolitikája ellen.

Ez az első tiltakozás másfél hónappal a konzervatív kormányfő újraválasztását követően. Az ellenzéki politikusok, szakszervezetek és aktivisták által támogatott megmozdulás résztvevői “Nem a megszorításokra!” és “A spórolás egyenlő az osztályharccal!” feliratú molinókat és plakátokat tartottak a magasba. A tiltakozó akció az egyetemi tandíjak, a kőzet- vagy rétegrepesztés (fracking) módszerével végzett gáz- és olajkitermelés, valamint a vadászat ellen is irányult.    A demonstrálók dobszó kíséretében vonultak végig a brit jegybank épületétől kezdve a londoni tőzsdét is érintve az üzleti világ egyik központjának számító londoni City területén.

A megmozdulás főszervezője a Népgyűlés a megszorítások ellen (People’s Assembly Against Austerity) nevű, szakszervezetek által támogatott civil ernyőszervezet, amelynek egyik illetékese, Sam Fairbairn szerint a szombati tüntetés egy “sztrájkokat, civil ellenállást és közvetlen cselekvést ötvöző demonstrációs kampány” első felvonása. Hozzátette, mindaddig nem nyugszanak, amíg a kormány fel nem hagy a megszorítások politikájával, és a többség szükségleteit nem kezelik elsődlegesként.   A brit fővároson kívül Glasgow és Liverpool területén is hasonló megmozdulások voltak. A május 7-én megrendezett parlamenti választások eredményeként 1992 óta először abszolút többséget szerzett a – 2010 óta kormányzó, Cameron vezette – Konzervatív Párt.    A kabinet a szavazás kimenetelét a miniszterelnök megszorító politikájának igazolásaként értékelte. Június elején a kormány az államadósság lefaragását célzó további, 25 milliárd font értékű megszorítási és privatizációs intézkedéscsomag bevezetését jelentette be.

MTI

Friss hírek

Ismét leminősítette Ukrajnát a Moody’s

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekednek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

Read More »