Görög adósság: Athén új javaslatokkal áll elő

A görög kormányfő képviselői szombaton Brüsszelben újra tárgyalóasztalhoz ülnek a nemzetközi hitelezőkkel, és az athéni vezetés kész új javaslatokat előterjeszteni, hogy áthidalják a nézetkülönbségeket – derült ki egy görög kormányzati közleményből pénteken.

A görög kormány megítélése szerint a felek soha nem álltak ilyen közel a megállapodáshoz, mivel az elsődleges költségvetési többlet célszámait illetően már csak 0,25 százalékpont a különbség a javaslatok között.

A görög kormány felszólította Európát, hogy tegyen tanúbizonyságot „politikai akaratáról”, mondván, elképzelhetetlen, hogy Európa „egy ilyen kis különbség”, valamint a görög munkavállalók kollektív szerződéshez való jogának visszaállítása miatti vita következtében szakadjon szét.

Athén bízik abban, hogy a reformokért cserébe készpénzt kínáló megállapodást sikerül június 18-ig, az euróövezeti pénzügyminiszterek következő üléséig tető alá hozni.

Pár órával korábban azonban kiderült, hogy a pénzügyminiszteri tanácskozást előkészítő munkacsoport megvitatta, hogy milyen következményekkel járhat a megállapodás elmaradása. Ha minden rosszul alakul, az egyik lehetőség az, hogy Görögország fizetésképtelenné válik – állapította meg az euróövezeti pénzügyminiszter-helyetteseket tömörítő munkacsoport, amely csütörtök óta ülésezik Pozsonyban.

Egy névtelenül nyilatkozó euróövezeti tisztségviselő úgy fogalmazott, arról van szó, hogy fel kell készülni a legrosszabb forgatókönyvre, és az euróövezeti országok tudni akarják, mi történhet legrosszabb esetben. Egy másik forrás közölte, hogy szó volt az államcsődről, amely azonban nem egyenlő az euróövezeti tagság megszűnésével.

A görögök és a nemzetközi hitelezők – az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap – február 20. óta próbálnak dűlőre jutni. A kínkeserves tárgyalásokon le kellene zárni a nemzetközi mentőprogram ötödik felülvizsgálatát, valamint a görög kormánynak egyeztetnie kell részletes reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben nem folyósítják a mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet a fizetésképtelenség által veszélyeztetett országnak. A határidő június 30.

Az athéni tőzsde irányadó indexe, az Athex 5,92 százalékos csökkenéssel napi mélypontjának közelében, 774,46 ponton zárt pénteken. A nap vesztesei a pénzintézetek voltak, a Bank Of Piraeus volt a legrosszabbul teljesítő, 13,47 százalékos mínusszal, a többiek árfolyama is 10 százalékot meghaladó mértékben esett.

A kétéves görög államkötvények hozama változatlanul 25,81 százalékon állt pénteken, a tízéveseké viszont 0,10 százalékkal 11,82 százalékra, a tizenötéveseké 3,07 százalékkal 10,56 százalékra, a húszéveseké pedig 0,20 százalékkal 9,72 százalékra emelkedett.

Kitekintő / MTI

Friss hírek