Eggyel kevesebb miniszter Szlovákiában

Robert Fico 24 órája több száz órára nyúlt. A kormányfő nem találja az új gazdasági minisztert, egy ideig eggyel kevesebb tárcavezető lesz a kormányban. Az is lehet, hogy Fico végül „beszántja” a gazdasági tárcát – számolt be róla az Új Szó Online.

Nem talál megfelelő gazdasági minisztert a Smer. A párt múlt hét óta keresi a takarítós botrány miatt lemondott Pavol Pavlis utódját, ám nem találja. A skandalum miatt a Smer vezetősége úgy döntött, az új miniszter párttag lesz, lehetőleg a magasabb vezetők közül kerül ki. Elemzők szerint ezzel az újabb botrányoknak akarja elejét venni a kormányfő.

„24 órán belül ismert lesz az új miniszter neve” – mondta kedden Fico, ám tegnap már úgy döntöttek: átmenetileg Peter Kažimír pénzügyminiszter vagy Ľubomír Vážny befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettes vezeti majd a tárcát. „Időt akarunk nyerni arra, hogy megtaláljuk az új minisztert” – mondta tegnap Fico. A Smer eddig mindig gyorsan megtalálta lemondó miniszterei utódját, a mostani hezitálás után beindultak a spekulációk, melyek szerint az időhúzás oka a minisztérium tervezett megszüntetése. Ebben az esetben a gazdasági tárca hatásköreit a pénzügy vagy a közlekedésügy venné át, esetleg osztoznának rajta. Így 13 minisztérium helyett csak 12 maradna – ehhez viszont törvényt is kell változtatni.

Fico egyszer már meglépte a kormányzati „fogyókúrát”: 2010-ben a környezetvédelmi és az építésügyi minisztériumot szüntette meg. Az előzmények is hasonlóak voltak a mostanihoz: több minisztercsere is történt különböző botrányok folyományaként. A gazdasági minisztérium éléről a második Fico-kormány alatt már a második vezető távozott, Pavlis előtt Tomáš Malatinský irányította a tárcát tavaly nyárig. Az Iness gazdaságkutató intézet korábbi számításai alapján a minisztérium megszüntetésével évi kb. 10 millió eurót spórolhatna az állam – igaz, ez attól is függ, a hivatalnokok hány százalékát bocsátanák el.

Fico egyelőre nyilvánosan nem beszél a tárca megszüntetéséről, Kažimír tegnap azt mondta, nem vágyik újabb hatáskörökre. „Mindenki tudja, hogy a pénzügyminisztériumnak éppen elég saját kötelessége van. Kicsi a mozgásterünk” – mondta tegnap a tárcavezető. A tárca jövője várhatóan a következő hetekben fog eldőlni.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »