Észak-Korea szerint az amerikai-japán együttműködés aláássa a térség stabilitását

Észak-Korea elítélte pénteken azt, hogy az Egyesült Államok és Japán megerősítette védelmi együttműködését, szerinte ugyanis ez alá fogja ásni a térség stabilitását, szembenálláshoz és fegyverkezési versenyhez fog vezetni.

Az észak-koreai külügyi szóvivő pénteki közleményéből ítélve Phenjanban az váltott ki leginkább felháborodást, hogy Washington és Tokió az észak-koreai provokációkkal indokolta a katonai együttműködés fokozását. A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy válaszul az amerikai fenyegetésekre Észak-Korea erősíteni fogja védelmi képességeit és nukleáris elrettentő erejét. A külügyi illetékes azzal vádolta Washingtont, hogy „felszította” a japán militarizmus feléledését.

Az Egyesült Államok és Japán külügy- és védelmi miniszterei hétfőn hagyták jóvá New Yorkban a kétoldalú védelmi együttműködés felülvizsgált alapelveit, amelyek megerősítik az együttműködést és nagyobb globális katonai szerepvállalást engednek Japánnak.

Az új megállapodás lehetővé teszi Japán számára, hogy a régión kívülre – egyebek között a Közel-Keletre – vezényelje fegyveres erőit, és ott logisztikai támogatást nyújtson az amerikai haderő globális műveleteihez. A távol-keleti szigetország katonai szerepe jelenleg az önvédelemre korlátozódik és a háborút elvető japán alkotmány ma is kizárja a megelőző csapásokat, aminek következtében minden offenzív fellépés az Egyesült Államokra hárul. Japánban jelenleg csaknem 50 ezer amerikai katona állomásozik.

Amerikai tisztségviselők szerint a revízió legjelentősebb eredménye, hogy eltörli a japán önvédelmi erők tevékenységének földrajzi határait. A részletek kidolgozása még várat magára, de az Egyesült Államok szerint Japán várhatóan nagyobb szerepet fog játszani a békefenntartásban, a humanitárius és természeti katasztrófák következményeinek elhárításában és a ballisztikus rakétavédelemben. A változtatások meg fogják engedni Japánnak az Egyesült Államok felé tartó ballisztikus rakéták lelövését abban az esetben is, ha magát a szigetországot nem fenyegeti veszély. Japán megvédheti a közelében tartózkodó, a ballisztikus rakétavédelemben szerepet vállaló amerikai hajókat, és a japán önvédelmi erők reagálhatnak a harmadik országokat érő támadásokra, ha azok „szoros kapcsolatban” állnak vele, és ha ezek a támadások „közvetlenül hatással vannak Japán biztonságára”.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »