Szlovákia 261 millió dollárért vásárol helikoptereket

Kilenc Sikorsky Black Hawk helikoptert vásárol Szlovákia az Amerikai Egyesült Államoktól 261 millió dollár értékben – számolt be róla az Új Szó Online.

Martin Glváč miniszter szerint a vásárlás átlátható volt és remek áron sikerült helikoptereket vásárolni – rámutatott, hogy ugyanolyan áron jutott hozzá Szlovákia a gépekhez, mint amennyiért az amerikai hadsereg vásárolja őket. A tárcafőnök elmondta, hogy az árban benne foglaltatik a kiképzés, a logisztika és a javítás is.

Az első helikopter 2016-ban érkezik meg, a maradék nyolcat 2019-ig fogják leszállítani. Szlovákia 2024-ig fogja fizetni az árát, ám az összeg legnagyobb része 2015-2016 között kerül átutalásra. Glváč reméli, hogy Szlovákia válhatna a Black Hawk helikopterek legénységeinek kiképzőbázisává.

Miroslav Korba, a Szlovák Légierő főparancsnoka elmondta, hogy a helikopterek az orosz gyártmányú Mi-17-es helyett lesznek használva, elsősorban személy és utánpótlás szállítására, ám bevethetőek lesznek erdőtüzek oltásánál is. Az éjjellátó képességükön túl felszerelhetőek lesznek két könnyebb golyószóróval és egy nehézfegyverrel is. A helikopterek várható élettartama 25 év, és az orosz gépektől eltérően nem igényelnek nagyobb felújítást sem. Az Mi-17-esekkel szemben a Black Hawk egyharmaddal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, és nagyobb a teherbírása is.

A Védelmi Minisztérium folytatni kívánja a hadsereg modernizációját, legközelebb a földi egységekre összpontosít majd. Szlovákiát hamarosan új radarberendezések vásárlása várja majd.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »