Jemen az összeomlás küszöbén

Miután a huszi lázadók elfoglalták az elnöki palotát, Manszúr Hadi államfő hajlandónak bizonyult teljesíteni követeléseiket, azonban egyelőre a megállapodás ellenére sem vonják ki csapataikat a síita lázadók. Hadi elnök és a kormány tagjai benyújtották lemondásukat. A teljes összeomlás fenyegeti az országot.

A szeptemberben megindult huszi előrenyomulás polgárháborús helyzetet idézett elő Jemenben, amelynek csúcspontjaként kedden a lázadók elfoglalták az elnöki palotát és Manszúr Hadi államfőtől egy huszi alelnök kinevezését, illetve hatalommegosztást követelnek.

Az al-Jazeera tudósítója, Omar Alsaleh szerdán Ádenből jelentette, hogy egyelőre még nem világos, hogy az elnök elfogadja-e az „ajánlatot”, de hozzátette, hogy a jelenlegi kaotikus helyzetben nem igazán van más lehetősége.

Szerdán Ali Abdullah Száleh, volt jemeni elnök is – akinek hatalmát az arab tavasz jemeni hulláma törte meg 2011-ben – előrehozott parlamenti és elnökválasztást sürgetett, amely véget vethetne a jelenlegi politikai válságnak. Sokak szerint Száleh elnök hatalmának visszaszerzése érdekében a huszikkal együttműködve igyekszik megdönteni a jelenlegi vezetést.

A Reuters forrásai szerint Manszúr Hadi államfő tárgyalásokat folytatott a síita csoport képviselőivel, amelynek célja, hogy rendezzék a vitatott kérdéseket. 

Egyelőre úgy tűnik, hogy a husziknak nem célja Manszúr Hadi megbuktatása, és a teljes hatalomátvétel, sokkal inkább az elnök meggyengülését próbálják kihasználni érdekeik érvényesítése céljából.

A huszik vezetője, Abdel-Malik al-Houthi kedden azzal fenyegetőzőtt, hogy amennyiben nem születik meg a hatalommegosztásról szóló döntés, abban az esetben további lépéseket tesznek. 

„Semmi nem állíthat meg minket abban, hogy érvényesítsük a Béke és Nemzeti Partnerség Egyezményben foglaltakat. Nem ijedünk meg a külföldi hatalmaktól, ez az ügy kulcsfontosságú számunkra”, fogalmazott a huszi vezető.

A Béke és Nemzeti Partnerség Egyezmény szeptemberben született meg, amelynek keretében a huszikat biztosította Manszúr Hadi államfő, hogy új kormányt alakít, új miniszterelnököt nevez ki, valamint lehetővé teszi a huszi tanácsadók beleszólását a kinevezésekben. Al-Houthi szerint azonban Hadi megszegte ígéretét, és vonakodik biztosítani a huszik képviseletét a hatalomban.

Még szerdán az esti órákban Manszúr Hádi államfő közleményben fejezte ki hajlandóságát a huszik követelésének teljesítésére. Hadi elnök elmondta, hogy a husziknak joguk van a közhatalmi intézmények irányításában való részvételre, valamint kifejezte szándékát az alkotmány módosítására, amely az egyik legfőbb töréspont volt a felek között.

Az államfő hozzátette, hogy a huszi lázadók hajlandónak mutatkoztak csapataik visszavonására az elnöki palota környékéről, illetve egyes katonai bázisokról, továbbá ígéretet tettek arra, hogy szabadon engedik Manszúr Hadi elnök kabinetfőnökét is, akit egy hete tartanak fogva. 

„Az alkotmány egyes részei módosítva, kiegészítve, illetve bizonyos pontjai törölve lesznek”, áll a közleményben, valamint mindegyik fél egyetértett abban, hogy az állami és kormányzati intézmények, az iskolák, és az egyetemek működését minél hamarabb helyre kell állítani.

A bejelentést követően Manszúr Hadi államfő és a kormányzat benyújtotta lemondását, azonban a parlament elnöke nem fogadta el, és egy azonnali válságülést kezdeményezett.

Az al-Jazeera értesülései szerint a huszik – ígéretükkel ellentétben – egyelőre nem hajlandók visszavonni harcosaikat az elnöki palota környékéről, illetve Ahmed Awad bin Mubarak kabinetfőnököt sem kívánják szabadon engedni. 

A Hadi államfő fő támogatói bázisát alkotó déli területeken komoly ellenállást váltottak ki az elmúlt napok eseményei, a huszik tevékenységét puccsnak minősítették, és lezárták az ádeni repülőteret és kikötőt, valamint a fontosabb közutakat is. 

Jemen az iráni-szaúdi regionális hatalmi harc egyik központi színtere, amelynek keretében Irán a huszikat, míg Szaúd-Arábia – és egyébként az Egyesült Államok is – Manszúr Hádi elnököt támogatja. 

Ennek megfelelően az Öböl-menti arab államok az elnöki palotába való benyomulást terrorakciónak minősítették, és követelték, hogy azonnal állítsák helyre a közhatalmi intézmények működését, és a huszik vonuljanak ki a fővárosból, Szanából. 

Szaúd-Arábia számára kulcsfontosságú, hogy az Irán által támogatott síita lakosság a közel-keleti államok egyikében se aktivizálja magát, egyfelől azért, mert ez mobilizálhatná a szaúdi síita kisebbséget, másfelől pedig egy síita hatalomátvétel akár Jemenben, akár máshol, Irán regionális pozícióinak erősödésével járna.

A szeptember óta tartó instabil, konfliktusos helyzet látszólag megoldáshoz érkezett, ugyanakkor ez korántsem ennyire egyszerű. Az országban tevékenyen közreműködik a káoszhoz az al-Kaida jemeni szárnya, az AQAP, továbbá a jelenlegi politikai elit teljes lemondásával komoly politikai vákuum keletkezik, amely nem semmiféleképpen nem kecsegtet stabilitással.

Jen Psaki az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy „Washington továbbra is ösztönzi és támogatja a békés átmenetet.” Az Egyesült Államok aktívan részt vesz Jemenben az al-Kaida elleni harcban, főleg dróntámadásokkal, és semmiképp sem érdeke az ország káoszba süllyedése.

Káply Mátyás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »