Kelet-Ukrajnában 5,2 millió embert érint az ukrán válság

Kelet-Ukrajnában 5,2 millió embert érint az ukrán válság, 545 ezren már külföldre, túlnyomórészt Oroszországba menekültek, 490 ezer személyt pedig Ukrajnán belüli menekültként regisztráltak.

Ezeket a drámai adatokat közölte az ukrán Caritas elnöke, Andrij Waskowycz a Kathpress hírügynökségnek adott interjújában. Utalt arra, hogy a humanitárius katasztrófát az ország nem tudja megoldani külföldi segítség nélkül. A Caritas elnöke szerint a februárban megbuktatott elnök, Viktor Janukovics és hívei kirabolták az országot. A mostani kormányzatnak azonban nincs elég forrása ahhoz, hogy ott segítsen szociális szempontból, ahol szükség lenne erre – fejtette ki a Caritas elnöke.

A háborús övezetben katasztrofális helyzet alakult ki, sok házat leromboltak, azokban pedig, amelyek lakhatásra alkalmasak maradtak, nem fűthetőek. Nincs elég élelmiszer, s számos olyan más dolog, amely a mindennapi élethez elengedhetetlen lenne. A Caritas élelmiszercsomagokkal és orvossággal próbál segítséget nyújtani – tette hozzá Andrij Waskowycz.

Kitekintő / Kárpátinfo.net

Friss hírek