Az RMDSZ főtitkára felháborítónak tartja a himnuszért kirótt bírságot

Megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte csütörtökön Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, hogy a háromszéki prefektus ötezer lejes büntetést rótt ki a magyar himnusz egy rendezvényen való elénekléséért.

,,Precedens nélküli esettel állunk szemben. Az RMDSZ 2002-ben a nemzeti szimbólumok szabad használatára vonatkozó kormányhatározat elfogadásáért dolgozott, a határozat elfogadása óta pedig nem volt a mostani esethez hasonló visszaélés” – fogalmazott a főtitkár. Hozzátette, a háromszéki prefektusok hagyományosan túllihegik a nemzetféltést, és nem értik meg, hogy amikor az RMDSZ kisebbségi jogokról beszél, akkor ezzel nem vesz el semmit a román többségtől.

,,A háromszéki prefektusok – és sajnos még oly sokan mások – nem értik meg, mi büszkék vagyunk arra, hogy magyarok vagyunk, és meg is akarjuk élni magyarságunkat, de nem múzeumi tárgyként vagy egy tájházba belépve, hanem a mindennapjainkban. Nem fogadják el, hogy mi a magyar nemzet tagjai vagyunk, nem pedig magyarul beszélő románok, ez óriási különbség”– hangsúlyozta Kovács, aki szerint nincs mit keresnie Székelyföldön egy olyan prefektusnak, aki ezt nem érti meg.

A főtitkár kijelentette, az RMDSZ ebben az esetben is kiáll a magyar ügyért, és minden eszközt ki fog használni annak érdekében, hogy az ilyen visszaéléseket lefékezze. ,,Sajnos, 25 év demokrácia után is azt látjuk, még mindig visszafordíthatóak a pozitív folyamatok, és ezért újra csak azt tudjuk hangsúlyozni, hogy ott kell lennünk az önkormányzatokban, a parlamentben, minden olyan fórumon, ahol a magyarság sorsáról is döntenek”– tette hozzá Kovács Péter.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »