Lengyelország saját vizsgálatot folytat a CIA-börtönök ügyében

Egyedül Lengyelország folytat saját vizsgálatot a CIA-börtönök ügyében – nyilatkozta Radoslaw Sikorski lengyel parlamenti elnök csütörtök este a TVN24 hírtelevízióban, annak a véleménynek is hangot adva, hogy az amerikai szenátus jelentése a CIA által alkalmazott vallatási módszerekről világszerte csökkenti a hajlandóságot az Egyesült Államokkal való hírszerzési együttműködésre.

Sikorski azzal kapcsolatban is nyilatkozott, hogy Leszek Miller egykori kormányfő és Aleksander Kwasniewski egykori államfő szerdán beismerték, kormányzásuk idején Lengyelország logisztikai támogatást nyújtott a CIA-nak és egy olyan „nyugodt hely” biztosításáról állapodott meg Washingtonnal, ahol a CIA „információkat szerezhet meg saját, együttműködésre kész forrásaitól”.

A politikus rámutatott, az amerikai hírszerzés más országokban is „ilyen típusú tevékenységet folytatott”, Lengyelország pedig az önreflexióban „megint még a pápánál is pápább. ” Mint mondta, nem hiszi, hogy Miller és Kwasniewski tudtak volna a CIA lengyelországi tevékenységének részleteiről.

Az amerikai terrortámadások utáni helyzetre utalva Sikorski kifejtette, Millert és Kwasniewskit magasabb rendű cél vezérelte, amikor együttműködést vállaltak az ameriakiakkal. „Lehet, hogy túlságosan bíztunk a szövetségeseinkben, történelmünkben nem először” – fűzte hozzá Sikorski, aki szerint a jelentés közlése megnehezíti az Egyesült Államoknak, hogy hírszerzési szövetségeket kössön. „Sok államfő, nemcsak Európában, hanem világszerte, nagyon megfontolja, hogy a törvény határán egyensúlyozó segítséget nyújt-e az Egyesült Államoknak” – jelentette ki.

Lengyelország nem ismerte el hivatalosan a titkos CIA-börtönök létét. A krakkói ügyészség ez ügyben vizsgálatot folytat, a vizsgálatot áprilisig hosszabították meg. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága júliusban elmarasztalta az országot egy palesztin és egy szaúdi fogoly megkínzásában való bűnrészessége miatt, Lengyelország a döntés ellen októberben fellebbezett.

Kitekintő / MTI

Friss hírek