Új szerb-román határállomás nyílt a Bánátban

Aleksandar Vučić és az elnökválasztás második fordulójára készülődő Victor Ponta szombaton a Kikindától nem messze fekvő Nakovo-Lunga határvonalnál az őszinte barátság és a kiváló bilaterális kapcsolatok egyértelmű bizonyítékaként értékelték a rekordidő, mindössze 10 hónap alatt felhúzott átkelőt – jelentette a Tanjug hírügynökség.

Szerbia miniszterelnöke emlékeztetett arra a közel 20 évre, ami az észak-bánáti régió lakossága számára várakozással telt a könnyebb közlekedés érdekében, éppen ezért örömmel látja a közös erőfeszítések gyümölcsét, amely nemcsak hídfő-szerepet tölthet be a két ország életében, de erősíti is az eddigi együttműködést. Meglátása szerint a szerb és a román nép baráti viszonyát semmi sem veszélyezteti, hiszen „nincs semmi, ami elválaszthatna, viszont annál több van, ami összeköt”, ami reményei szerint Ponta esetleges elnökké választása után sem fog változni.

A bukaresti kormány feje szintén üdvözölte a projekt megvalósulását, kiemelten hangsúlyozva a román kabinet elsődleges szándékát a Belgrádnak nyújtott támogatásra és segítségre az uniós csatlakozási tárgyalások és a későbbiek során is, véleménye szerint ugyanis az európai közösség Szerbia felvétele nélkül sosem lehet teljes. A mostani közös munka ugyanakkor bizakodással tölti el a jövőre nézve is, amely tervei szerint a Belgrád és Temesvár közötti autópálya megépítésével fog a közeljövőben folytatódni.

Az ünnepélyes ceremónián román kollégájával, Gabriel Opreával együtt részt vett Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter is, aki szintén megelégedéssel nyugtázta a helyin kívül még két másik átkelő megnyitását is, amelyek kiemelt jelentőséggel bírnak a gazdasági kapcsolatok további mélyítésében, továbbá a szervezett bűnözés elleni közös fellépés számára is katalizátorként szolgálhatnak a jövőben. 

Kaszás Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »