Kuba kétoldalú megállapodást köthet az EU-val

A Kuba és az Európai Unió közötti kétoldalú megállapodásról szóló tárgyalások, – melyek fontos előrelépést jelentenek a két fél közötti kapcsolatok megerősítésében – harmadik fordulóját januárban tartják Havannában – adta hírül az Infolatam.

Kuba az egyetlen olyan latin-amerikai ország, amellyel az Európai Unió ez idáig nem kötött kétoldalú megállapodást. Ennek előmozdítása érdekében a két fél között eddig két ízben zajlottak tárgyalások: az elsőt áprilisban Havannában, a másodikat pedig augusztusban tartották Brüsszelben. A két találkozó alkalmával politikai párbeszédről, valamint Kuba és az EU közötti együttműködésről tárgyaltak, illetve kilátásba helyeztek egy kétoldalú megállapodást is.

Fontos kiemelni, hogy bár a tervezett szerződés tartalmazna egy a nemzetközi kereskedelmi szabályok megerősítéséről és a befektetések védelméről szóló fejezetet, nem egy kereskedelmi jellegű egyezmény lenne. A kubai gazdaság továbbra sem elég erős ahhoz, hogy egyenlő feltételekkel versenyezhessen a huszonnyolcakkal, valamint a többi latin-amerikai állammal, így egy EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodás gyakorlatilag öngyilkossággal érne fel a szocialista ország számára.

Az EU kubai képviseletének ügyvivője bejelentette, a tárgyalások harmadik fordulója a tervek szerint január 8-9-én fog megrendezésre kerülni a kubai fővárosban, amikor is már kényesebb témák is felmerülnek, például az emberi jogok kérdése vagy a civil társadalom legális működése. 

Gumhert Dóra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »