Brazília: Rousseff komoly kihívások előtt áll

Október elején tartották az elnökválasztások első fordulóját Brazíliában, amely nem hozott végleges eredményt. A második forduló vasárnap zajlott, ahol minimális különbséggel ugyan, de nyert a Munkáspárt színeiben induló jelenlegi elnök, Dilma Rousseff. Brazília első női elnökének 2019 januárjáig tartó mandátuma alatt az előrejelzések szerint komoly kihívásokkal kell majd szembenéznie.

A vasárnapi második forduló szoros eredménnyel zárult: Dilma Rousseff a szavazatok 51,6 százalékát, míg ellenfele a szociáldemokrata Aécio Neves a voksok 48,4 százalékát tudhatta magáénak. A választások igazolták, hogy az ország társadalmilag és földrajzilag is rendkívül megosztott.

Amíg Rousseff szavazóbázisához inkább a kevésbé fejlett északi államok alacsonyabb jövedelmű lakossága tartozik, addig Neves támogatói inkább a magasabb bevétellel rendelkező, fejlettebb déli régiók polgárai. Rousseffnek második elnöki mandátuma alatt nehéz dolga lesz, ugyanis a társadalom, – melynek jelentős hányada nem támogatja az általa képviselt politikát -, változást akar, valamint a gazdaság is komoly problémákkal küzd.

Dilma elnökségének első időszaka negatív mutatókkal zárult: lassul a gazdaság, magas az infláció, jelentősen csökkent a fogyasztás, illetve a befektetések is visszaestek.  Az előrejelzések szerint a helyzet súlyosbodni fog, 2015-ben már nemcsak az iparban, hanem a szolgáltatási szektorban is növekedni fog a munkanélküliség, nem kétséges, hogy Brazíliára nehéz idők várnak.

Rousseff újraválasztására a pénzpiacok is negatívan reagáltak: Latin-Amerika legnagyobb részvénypiacán, a Sao Pauló-i tőzsdén a vasárnapi választások után hat százalékos visszaesés történt. Az elnök változást ígért, gazdasági és politikai reformokat jelentett be, ez ideiglenesen megnyugtatta a piacokat. Dilma a reformokat a brazil társadalom lehető legszélesebb körének támogatásával kívánja végrehajtani, célja, hogy párbeszédet alakítson ki a politikai, gazdasági, valamint a civil szektor között.

Ami a gazdasági reformokat illeti, az elsődleges célok közé tartozik a munkahelyteremtés, a béremelés, valamint az infláció csökkentése. A 2013-as év tüntetéshulláma óta Dilma támogatja a politikai reformot is, melynek keretén belül csökkenne a brazil politikai pártok száma. Jelenleg összesen 32 párt működik az országban, melyek közül 28 fogja képviseltetni magát a parlamentben a következő időszak alatt. A politikai reformmal kapcsolatban Rousseff a társadalom véleményét népszavazáson keresztül kívánja kikérni, a parlament azonban ezt nem támogatja.

Az elnök előtt álló másik komoly kihívás a Petrobras brazil állami olajvállalattal kapcsolatos korrupciós botrány kivizsgálása, amely szeptemberben nagy port kavart az országban, és egy ideig jelentősen visszavetette Dilma népszerűségét.

Október a választások hónapja volt Latin-Amerikában, ugyanis Brazílián kívül Bolíviában és Uruguayban is most zajlottak az elnökválasztások. Dilma Rousseff újraválasztásával újabb baloldali győzelem született a térségben, miután Bolíviában Evo Morales, az uruguayi elnökválasztások első fordulójában pedig Tabaré Vázquez győzedelmeskedett. 

Gumhert Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »